Mainos

Vuotos vaihtoi nimeä - vanha riita jatkuu

Itä-Lapin kiistelty Vuotoksen tekoallas on taas poliitikkojen sylissä seuraavissa hallitusneuvotteluissa, tosin uudella Kemihaaran monitoimialtaan nimellä.

Vesivoiman lisärakentamisella ja tekoaltaalla on vahvaa kannatusta kokoomuksessa, keskustassa sekä gallupsuosikki perussuomalaisissa.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on ajanut ennenkin altaan rakentamista Lappiin.

- Järki käteen ja nämä asiat seuraavaan hallitusohjelmaan, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen mukaan vesivoimaa tarvitaan jatkossa entistä enemmän säätövoimaksi, kun Suomeen rakennetaan tällä vuosikymmenellä tuntuvasti lisää tuulivoimaa. Vesivoimaa tarvitaan erityisesti silloin, kun tuulimyllyt eivät pyöri. Ilman vesivoiman tuomaa säätötehoa sähköverkko kaatuisi.

- Meillä pitää olla tässäkin asiassa omavaraisuutta. Euroopasta ei apua tule - päinvastoin, sillä tuulivoimaa rakennetaan nyt kaikkialle ja pohjoismaiselle vesi- ja säätövoimalle on tarvetta sielläkin, Pekkarinen arvioi.

Kokoomuksen energia-asiantuntija Marjo Matikainen-Kallström nostaa esiin myös tulvavesien hallinnan.

- Olisi hölmöä, jos näitä tulvavesiä ei otettaisi talteen ja hyödynnettäisi säätövoimana, kansanedustaja Matikainen-Kallström sanoo.

Vihreät kaatoivat vesivoimahankkeet nykyisessä hallituksessa ja jatkossa vastustus on vähintään yhtä kovaa.

- Ihmettelisin, jos joku tuo näitä luonnolle tuhoisia hankkeita hallitusohjelmaneuvotteluihin, kun me juuri tulemme hyväksymään lain, joka pitää meidän vesiensuojelun korkealla tasolla, Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoo.

Myös SDP vastustaa energiateollisuudelle tärkeitä pohjoisen allashankkeita.

- Jo kertaalleen rakennetuissa vesistöissä voidaan tehoja lisätä, mutta suhtaudumme torjuvasti siihen, että ympäristöarvoiltaan tärkeitä alueita ryhdyttäisiin valjastamaan vesivoiman tarpeisiin, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 4.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.