Vuokraturva lyttää ministeri Kiurun vuokra-alen: Paljon luvattu

Hallitus aikoo lisätä uusien vuokra-asuntojen tukemista, uutisoi Helsingin Sanomat. Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun haastattelussa uutisoidaan uusien vuokra-asuntojen vuokrien putoavan tuen myötä 3–4 eurolla neliömetriltä.

Vuokraturvan Timo Metsolan mukaan tämä on paljon luvattu. Vuokraturva on yritys, joka on keskittynyt vuokravälitykseen ja asuntosijoituspalveluiden tarjoamiseen.

– Oma toivomukseni olisi, että mieluummin annettaisiin maltillisia lupauksia, jotka toteutuvat, sanoo Metsola.

Metsolan mukaan ei voida ajatella, että vain uusien vuokra-asuntojen vuokrat halpenesivat.

– Omalla kokemuksellani sanon, että se ei voi mennä niin, että uusi vuokra-asunto olisi halvempi kuin vanha, korjauksia vaativa asunto. Syntyy uusia ongelmia.

– Kiurun ehdottamia, noinkin dramaattisia vuokratasonpudotuksia ei ole mahdollisuus toteuttaa, ellei valtio käytä todella paljon rahaa.

– Ei ole realistista, että Kiurun ehdotus toteutuu.

32 miljoonan lisäyksellä korkotukeen saataisiin Metsolan mukaan myönteistä aikaan, mutta vaikutus olisi häviävän pieni.

"Täsmätukeminen parempi ratkaisu"

Ministeri Kiurun ehdotus herättää kysymyksen, miten lopulta varmistettaisiin se, että korotettu korkotuki näkyisi myös ketjun viimeisessä päässä eli vuokralaisen maksamassa vuokrassa.

– Se onkin äärimmäisen vaikeaa. Yleensä tuet pyrkivät kiertymään. Tässä ehdotuksessa suurin riski olisi nimenomaan se, että tuki siirtyisi rakennuskustannuksiin.

– Olen sitä mieltä, että yleensäkin vuokra-asumista pitäisi tukea täsmätyönä.

Kiurun ehdotuksen mukaisilla rahoilla saisi Metsolan mukaan paljon enemmän aikaan, kun raha ohjattaisiin suoraan asumistukeen ja asumislisään.

Tuettaisiin suoraan tukea tarvitsevia: tuettaisiin vuokra-asumista, ei vuokra-asuntoja.

– Kun ruoka-apua jaetaan kehitysmaissa suoraan lentokoneesta, osa avusta menee edelleen myyntiin. Näin ei käy, kun tuki annetaan suoraan perheenäidille, Metsola havainnollistaa.

MTV3 Uutiset ei tavoittanut ministeri Kiurua kommentoimaan ehdotustaan.

Lue myös:

    Uusimmat