Vuodettu dokumentti paljastaa: Venäjä suunnittelee uuden valtion perustamista Ukrainan vallatuille alueille

Venäjän olisi vaikeaa hyökätä Moldovaan 1:43
Venäjän olisi vaikeaa hyökätä Moldovaan, asiantuntija arvioi

Asiakirjaluonnos paljastaa Venäjän suunnittelevan Etelä-Venäjän valtion perustamista vallattujen ukrainalaisalueiden tilalle. Suunnitelmista kertoo asiakirjan haltuunsa saanut uutispalvelu Radio Free Europe/Radio Liberty.

Vuodettu asiakirjaluonnos paljastaa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän suunnittelevan nimeävänsä osan Ukrainalta vallatuista alueista Etelä-Venäjäksi. RFE/RL:n uutisen mukaan asiakirja ei täsmennä, mitä alueita uudelleen nimettyyn valtioon kuuluisi.

Venäjä suunnittelee myös kansanäänestyksiä vallattujen alueiden itsenäisyydestä, kuten nähtiin Krimillä vuoden 2014 niemimaan valtauksen jälkeen.

Kansanäänestys myös Hersonissa?

Venäläinen vapaa uutissivusto Meduza kertoo, että Kreml on aikonut järjestää kansanäänestykset itäisen Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa toukokuun 14. ja 15. päivä. Meduzan mukaan kansanäänestystä suunnitellaan nyt myös Hersonissa Krimin pohjoispuolella.

Hersonin alueen sotilashallinnon johtaja Hennady Lahuta kertoo RFE/RL:lle Venäjän suunnitelmista.

– Valitettavasti huhujen mukaan valloittajat suunnittelevat jotain toukokuun ensimmäisille päiville. Kansanäänestystä, tai miksi sitä halutaan kutsua, Lahuta sanoo. 

– Voin vain sanoa sen, että Hersonin alue odottaa vapauttamista. Alue on ukrainalainen. Se haluaa elää yhdistyneessä, rauhallisessa, loistokkaassa ja yhtenäisessä Ukrainassa.

Taustalla valtapuolue ja oligarkki

Vuodetun asiakirjan mukaan Ukrainan valtio menetti legitimiteettinsä vuosien 2013–2014 protestien, niin sanotun Maidanin kansanliikkeen myötä. Ukrainan vallankumoukseksikin kutsutut tapahtumat johtivat Venäjä-mielisen presidentti Viktor Janukovytsin erottamiseen.

Janukovytsin korvasi maan johdossa Venäjän mukaan ”natsit”, minkä takia Venäjän täytyy ottaa valta omiin käsiinsä uuden Etelä-Venäjän valtion muodossa, asiakirjaluonnos julistaa.

RFE/RL:n paljastuksen mukaan asiakirjaluonnoksen on luonut tai ollut mukana luomassa Yhtenäisen Venäjän korkeimpiin virkamiehiin kuuluva Roman Romanov. Asia selvää asiakirjaluonnoksen metatiedoista.

Uutisen mukaan luonnos on sittemmin luovutettu Itä-Ukrainan sotaa rahoittaneelle oligarkki Konstantin Malofejeville, joka on lännen pakotelistalla. RFE/RL tavoitti Malofejevin, joka sanoi, ettei puhu journalisteille. Yhtenäisen Venäjän johtohahmot, kuten Romanov, eivät olleet tavoitettavissa.

Lue myös:

    Uusimmat