Vuoden sairauskierteen takana tämä yleinen lääke?

Suomalaisista 15–50-vuotiaista naisista hieman yli puolet käyttää hormonaalista ehkäisyä. Lääkkeen sivuvaikutusten rajuus voi kuitenkin yllättää.

Hormonaalinen ehkäisy on aihe, joka herättää paljon keskustelua: toisaalta ehkäisyn kehitys on vapauttanut naisen päättämään itse omasta ruumistaan, toisaalta hormoniehkäisyn sivuvaikutukset ja turvallisuus mietityttävät monia.

Helsinkiläinen 28-vuotias Sini on käyttänyt hormoniehkäisyä 15-vuotiaasta. Aluksi käytössä olivat e-pillerit ja sen jälkeen ehkäisyrengas. Kummatkin kuitenkin aiheuttivat lieviä sivuvaikutuksia, kuten aknea ja tunnekuohuja, joiden vuoksi niistä luovuttiin.

– Ehkäisyrenkaan korvasi Qlaira-yhdistelmäpilleri, joka gynekologin mukaan oli luonnollisempi vaihtoehto ja se oli saanut hyvän vastaanoton käyttäjiltä, Sini kertoo.

Hormoniehkäisy vei työkyvyn?

Muutaman kuukauden jälkeen pillereiden aloituksesta alkoivat ongelmat, joita Sini ei kuitenkaan osannut yhdistää hormoniehkäisyyn.

– Kuume ja flunssainen olo tuli usein iltaisin, mutta aamulla vointi oli parempi. Tätä jatkui lähes vuoden verran, mutta lääkärit eivät löytäneet selitystä. Minulle tehtiin jos jonkinmoista testiä, mutta mitään ei löytynyt. Ainoastaan hieman aikaisemmasta kohonneet maksa-arvot kertoivat, että jokin oli pielessä.

Sinin olo oli kauhea. Flunssaisen olon lisäksi myös paino nousi, olo oli vetämätön ja jatkuvat päänsärkykohtaukset vetivät vuodelepoon päiväkausiksi.

Myös päänsärkykohtauksia tutkittiin, mutta niille ei löytynyt kunnollista selitystä. Yhdellä lääkärikäynnillä lääkäri määräsi kahdeksaa erilaista kipulääkettä ongelman taltuttamiseksi.

– Niska-hartiaseutuni oli toki jäykässä kunnossa, mutta tämän lisäksi kärsin voimakkaista migreenikohtauksista, jotka tekivät minusta työkyvyttömän pahimmillaan jopa päiväkausiksi.

Vuoden käytön jälkeen Sini tutustui uudelleen Qlaira-pillerin tuoteselosteessa mainittuihin haittavaikutuksiin ja hämmästyi.

– Huomasin, että mainituista sivuvaikutuksista noin 80 prosenttia löytyi sairauslistaltani: muun muassa päänsärkykohtaukset, pahoinvointi, painonnousu, univaikeudet, huimaus, migreeni, lihaskrampit, hengitysvaikeudet ja kohonneet maksa-arvot olivat ongelmanani.

Nyt Sini on päättänyt hetkeksi luopua hormonaalisesta ehkäisystä kokonaan ja olo onkin helpottunut.

– On selvää, että hormonaalinen ehkäisy ei sovi kaikille. Tällainen kokemus ja näin hurjat sivuvaikutukset saavat kuitenkin pohtimaan, olisiko parasta pysyä ihan vain "luomuna", hän toteaa.

Kaikki Siniä hoitaneet lääkärit olivat selvillä hänen käyttämästään ehkäisymuodosta, mutta se ohitettiin sivulauseessa, vaikka esimerkiksi Qlaira-pillereiden haittavaikutusten luettelo on tuoteselosteessa kahden sivun mittainen.

– Niin moni nainen syö niitä ilman, että tietää kunnolla, mitä lääkkeet sisältävät. Lääkäreiden sanaan luotetaan ehkä liikaa, Sini pohtii.

Lue lisää hormonaalisesta ehkäisystä Helmestä:

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat