Vuoden koulu keksi erikoisen tavan taistella kiusaamista vastaan - katso video

Espoolaisessa Tiistilän koulussa vastustetaan kiusaamista draaman keinoin.

Draamaa valinnaisaineena opettavan Anniina Kurosen ohjaamassa Mörri-musikaalissa peikko nimeltä Mörri kiusaa toisia, koska häntä itseään kiusataan. Lopulta kaveri löytyy yksinäisestä hiirineidosta.

Tiistilän koulussa on pitkät perinteet kiusaamisen vastaisesta työstä. Koulu valittiin viime vuonna Vuoden kouluksi, ja tänä syksynä käynnistyi kiusaamisen vastainen Kiva Koulu -hanke.

– Lähdimme miettimään musikaalia viime keväänä, kun meidät oli valittu Vuoden kouluksi, ja ajattelimme, että pitäisi tehdä jotakin siihen liittyvää ja yhdistää taitoja. Uskon, että saimme palkinnon hyvästä yhteishengestä ja suvaitsevaisuudesta. Musikaalissa tulevat kaikki hyvät asiat yhteen, Anniina Kuronen sanoo.

"Aina jos joku on yksin, pitää mennä auttamaan"

Tiistilän koulun periaatteena on se, että jokainen saa olla oma itsensä. Koulusta löytyy paljon monikulttuurisia oppilaita ja kaikkia kannustetaan auttamaan toisiaan. Yhtä oikeaa tapaa toimia ei ole.

Kiva Koulu -hankkeen tarkoituksena on ennaltaehkäistä kiusaamista ja tarjota tehokkaita puuttumisen välineitä koululle, jos jotakuta kaikesta huolimatta kiusataan. Kaikille oppilaille järjestetään esimerkiksi kerran kuussa kiusaamista käsitteleviä oppitunteja.

Oppilaille Kiva-tuntien ja musikaalin opit ovat jääneet mieleen.

– Välillä on Kiva Koulu -tunti, jossa opetellaan, miten olla ystävällinen – aina jos joku on yksin ja surettaa, pitää mennä mukaan tai auttamaan, kuvailee kettua musikaalissa näytellyt Eva Haikola. Kettua vedettiin musikaalissa ilkeästi hännästä.

– Kun on ystävällinen muille, niin sitten nekin on ystävällisiä sulle, niin kuin musikaalissa, huomauttaa Mörriä esittänyt Roope Sipi.

Kiusaamiseen puututaan heti

Hyvistä yrityksistä huolimatta Kuronen myöntää, että joskus kiusaamistapauksia tulee vastaan. Useimmiten ne jäävät pienen nahistelun tasolle, mutta joskus vastaan tulee vakaviakin tapauksia.

– Puutumme kiusaamiseen heti ja juttelemme erikseen kiusaajien ja kiusatun kanssa. Yhdessä tehdään sopimukset miten toimitaan ja tietysti pyydetään anteeksi. Kahden viikon päästä kysymme oppilailta, onko kiusaaminen loppunut vai jatkunut ja ilmoitamme tilanteen kotiin, Kuronen kertoo.

Joskus sovittelussa tulee takapakkia, ja jo kerran ratkaistuksi luultua tapausta joudutaan puimaan uudestaan. Yleensä tapaukset kuitenkin selviävät.

Oppilaat ovat innokkaita vastustamaan kiusaamista ainakin, jos sen varjolla pääsee lavalle. Kurosen mukaan musikaalissa esiintyneet oppilaat olivat touhusta niin innoissaan, että tahtoivat tulla esitykseen vaikka kipeinä.

Harjoitusten aikana isommat oppilaat taas eivät olisi malttaneet lähteä välitunnille, kun harjoitusten kurkkiminen olisi kiinnostanut enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat