Mainos

VTT:ltä pikahuumetesti

Tulos selviää muutamassa minuutissa. Testi ei ole kuitenkaan vielä valmis markkinoille, vaan vaatii jatkokehittelyä.

Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT on kehittänyt pikatestin lääke-, huumaus- ja dopingaineiden käytön selvittämiseksi. Testi antaa tuloksen muutamassa minuutissa, kun ennen tuloksen saaminen on kestänyt 10-20 minuuttia.

Keskeisenä osana huumetestissä ovat vasta-aineet, jotka tuotetaan uudella menetelmällä bakteereissa. Eläinkokeita ei tulevaisuudessa tarvita lainkaan vasta-aineiden tuottamiseen. Testinäyte voi olla esimerkiksi verta, sylkeä tai virtsaa. Testiä pidetään kansainvälisestikin ainutlaatuisena.

-Kyllä tätä voi hyvin merkittävänä pitää. Varsinainen tutkimusprojekti kesti kolme vuotta, mutta kyllähän tämä pohja on hyvin pitkässä tutkimustyössä, kertoo tutkimusta johtava erikoistutkija Matti Höyhtyä VTT Biotekniikasta.

Huumetestin avulla on toistaiseksi kokeiltu morfiinin määrittämistä syljestä. Amfetamiinin paljastamisen mahdollistava testi on suunnitteilla. Tulevaisuudessa yhdellä mittauksella voidaan mitata kaikkien tavallisimpien huumausaineiden käyttö yhdellä mittauksella.

Ei vielä valmis markkinoille

Sylkinäyte laitetaan vasta-aineita ja muita tarvittavia kemikaaleja sisältävään koeputkeen, joka analysoidaan saman tien kannettavalla laitteella. Jos tulos on positiivinen, se varmistetaan verikokeella. Perustutkimus on tehty, mutta testin saaminen kansainväliseen levitykseen vaatii Höyhtyän mukaan vielä jatkokehittelyä ja siis myös rahaa.

-Mahdollisuutena on, että joku suomalainen tai kansainvälinen yritys ostaa tämän patentin tai sitten rahoittaa VTT:n tekemään jatkotutkimuksen. VTT:llä riittää kyllä laiteosaamista tähän, Höyhtyä sanoo. Höyhtyä myöntää, että ennakkoneuvotteluita jatkokehittelystä on tehty, mutta mitään ei voi vielä paljastaa julkisuuteen. VTT:n lisäksi tutkimusta on tähän asti rahoittanut muun muassa Tekes.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.