Mainos

Viron presidentin valinta siirtyy ensi kuulle

Parlamentin äänestyksissä ehdolla olleet Ergma ja Ilves eivät saaneet tarvittavaa osuutta äänistä. Nyt presidentin valinta siirtyy valitsijamieskokoukselle.

Viron presidentin valinta on siirtynyt maan parlamentilta, riigikogulta, valitsijamieskokoukselle.

Parlamentti äänesti tänään presidentistä kahdesti, mutta kummallakaan kerralla ainoa ehdokas, europarlamentaarikko Toomas Hendrik Ilves ei saanut tarvittavaa määrää äänistä.

Pro Patrian ja Res Publican liiton, Reformipuolueen ja Sosiaalidemokraattien yhteinen ehdokas Ilves sai kummassakin äänestyksessä 64 ääntä ja jäi näin neljän äänen päähän vaadittavasta kahden kolmasosan enemmistöstä eli 68 äänestä. Tulos oli odotettu, sillä Keskustapuolue ja Kansanliitto eivät osallistuneet äänestykseen.

Presidentin valinta siirtyy nyt erilliselle valitsijamiesneuvostolle, jonka on määrä kokoontua 23. syyskuuta. Valitsijamieskokoukseen kuuluu 101 kansanedustajan lisäksi 246 kuntien edustajaa.

Eilisessä äänestyksessä ehdolla oli parlamentin puhemies Ene Ergma. Silloinkin äänestys jäi tuloksettomaksi, koska Keskustapuolueen ja Kansanliiton edustajat boikotoivat äänestystä.

Keskusta ja Kansanliitto boikotoivat äänestyksiä, koska ne tukevat nykyisen presidentin Arnold Rüütelin jatkokautta. Rüütel lähtee ehdolle vasta, kun valinta siirtyy valitsijamiesneuvostolle.

(MTV3-STT-BNS-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.