Mainos

Viro lähetti Nootin Moskovaan lähetystön piirityksestä

Venäjän duuma ei ole katkaisemassa diplomaattisuhteitaan Viron kanssa. Venäläiset myöntävät, että patsas-asia on Viron sisäinen, mutta Venäjällä on oikeus ilmaista mielipiteensä.

Neuvostoaikaisesta sotilaspatsaasta syntynyt kiista on kärjistänyt entisestään Viron ja Venäjän suhteita.

Venäjän duuma vaati tänään Viron hallitusta eroamaan kiistan vuoksi, ja Viron ulkoministeriö lähetti Moskovaan nootin vastalauseena suurlähetystönsä piirittämiselle.

Kiistelty Pronssisoturi-patsas siirrettiin pois Tallinnan keskustasta viikonlopulla, ja puolustusministeriö ilmoitti pystyttäneensä sen sotilashautausmaalle. Patsaan paikalta on kaivettu esiin neuvostosotilaiden arkut.

Duuman valtuuskunta Virossa

Duuman valtuuskunta saapui Tallinnaan keskustellakseen patsaan uudelleensijoittamisesta. Valtuuskunnan johtajan Nikolai Kovaljovin mukaan duuma vaatii Viron pääministerin Andrus Ansipin eroa ja patsaan palauttamista alkuperäiselle paikalleen. Samalla Kovaljov vaati viime päivien mellakoissa pidätettyjen venäläisten vapauttamista.

Illalla Kovaljov kuitenkin vakuutti, ettei maiden diplomaattisuhteita katkaista ja että valtuuskunta tekee kaikkensa normalisoidakseen tilanteen Viron Moskovan-lähetystöllä, kertoi Viron parlamentin varapuhemies Kristiina Ojuland tavattuaan valtuuskunnan.

Kovaljov oli selittänyt tapaamisessa myös vaatimustaan pääministerin erosta.

-Hän sanoi, että se on hänen mielipiteensä, johon hänellä on oikeus, Ojuland sanoi.

Venäläiset perustelivat myös maansa puuttumista Pronssisoturi-patsasta koskevaan kiistaan. Kovaljov myönsi, että kyseessä on Viron sisäinen asia, mutta korosti että Venäjällä on oikeus ilmaista oma kantansa.

Huomenna duuman delegaatio ilmeisesti vierailee sotilashautausmaalla, jossa he voivat omin silmin todeta, että kiistelty Pronssisoturi on tallessa ja yhtenä kappaleena.

Virolta nootti Venäjälle

Viron ulkoministeriö lähetti puolestaan nootin Venäjälle vastalauseena Moskovassa olevan suurlähetystönsä piirittämiselle.

Eri arvioiden mukaan 100-600:aa venäläisten nuorisojärjestöjen edustajaa on jo neljättä päivää peräkkäin sulkenut tiet Viron suurlähetystöön. Lähetystörakennuksessa on parisenkymmentä Viron kansalaista.

Mielenosoittajat vakuuttivat tänään jatkavansa mielenilmaustaan ainakin 9:een toukokuuta asti. Tuolloin venäläiset viettävät toisen maailmansodan päättymisen muistoksi voitonpäivää.

Arkkuja kaivettiin esiin

Arkeologien mukaan pronssipatsaan läheisyyteen on haudattu 12 puna-armeijan sotilasta. Sotilaiden hautajaisista vuodelta 1944 on Postimees-lehden mukaan olemassa mm. valokuvia.

Johtaja Ûllar Lanno Viron oikeuslääketieteen laitokselta kertoo, että arkeologit yrittävät saada työnsä valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Vainajat tunnistetaan mahdollisimman nopeasti ja heidän omaisiinsa otetaan yhteyttä, kertoo Postimees.

Tunnistamattomat ruumiit haudataan samalle sotilashautausmaalle, jonne Pronssisoturi-patsas on siirretty.

Puolustusministeriön mukaan yleisö pääsi katsomaan patsasta jo iltapäivällä. Virallisesti se paljastetaan uudelleen 8. toukokuuta ja tilaisuuteen kutsutaan toisessa maailmansodassa Saksaa vastaan taistelleiden maiden edustajia.

Mielenilmauksia Viroa vastaan myös Ukrainassa

Ukrainan poliisi on hajottanut kyynelkaasulla mielenosoituksen Viron suurlähetystön edustalla Kiovassa. Kymmenet ukrainalaiset osoittivat mieltään Tallinnassa sijaitsevan neuvostoaikaisen sotilaspatsaan siirtoa vastaan.

Mielenosoittajat heittelivät lähetystöä kohti kananmunia ja maalilla täytettyjä ilmapalloja.

Kaksi ihmistä pidätettiin lyhyeksi aikaa. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa.

(MTV3-STT-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.