Mainos

Viranomaiset: Muovikuula-aseet vaarallisia

Suositut muovikuula-aseet on todettu vaarallisiksi viranomaisten tutkimuksessa. Valmisteilla oleva uusi laki turvallisuuden edistämiseksi yleisillä paikoilla rajoittaisi muovikuula-aseiden ostamista ja käyttöä.

Pikkupoikien leikeissä suositut muovikuula-aseet on todettu vaarallisiksi viranomaisten tutkimuksessa. Aseet ovat vaarallisia, koska kuulat saattavat ampaista aseesta lähes samalla nopeudella kuin perinteisten ilmakiväärien ammukset. Pahimmassa tapauksessa muovikuula-aseet voivat aiheuttaa vakavia silmävammoja.

Muovikuula-aseet toimivat ilmalla, painekaasulla tai sähköllä. Ne ovat oikean aseen näköisiä ja kokoisia ja niillä ammutaan halkaisijaltaan 6 millimetrin suuruisia kuulia.

-Kuluttajavirasto on saanut paljon sellaisia ilmoituksia, että pikkupojat ja nuoret ovat leikkineet muovikuula-aseilla ilman suojalaseja ja leikeissä on sattunut tapaturmia. Turmat ovat vaatineet jopa lääkärin hoitoa. Kun muovinen luoti osuu silmään, korvaan tai hampaisiin, se aiheuttaa varmasti vahinkoa, korostaa Kuluttajaviraston tuoteturvallisuuspäällikkö Tomi Lounema.

Louneman mukaan näillä aseilla puistoissa ja pihoilla leikkivät aiheuttavat vaaraa myös ohikulkijoille.

Aseiden osto käy helposti

Ongelmallista muovikuula-aseissa on, että lapset voivat hankkia niitä vanhempiensa tietämättä, koska halvimmat maksavat vain muutamia kymppejä. Kalliimpien muovikuula-aseiden hinnat liikkuvat muutamissa tuhansissa. Vaikka kalliit aseet ovat tehokkaampia, saa halvallakin versiolla aikaan vahinkoa.

-Kaikissa tutkituissa aseissa kuulien lähtönopeudet ja iskuenergiat ovat niin suuria, että ne aiheuttavat vahinkoa esimerkiksi silmälle. Lisäksi Venäjältä ja Virosta tuotujen muovikuula-aseiden teho on aivan eri luokkaa kuin Suomessa myytävien, Lounema sanoo.

Louneman mukaan kuluttajavirasto vaatii muovikuula-aseisiin varoitusmerkinnän: ei alle 18-vuotiaille.

Tiedot muovikuula-aseiden vaarallisuudesta saatiin Sisäasiainministeriön poliisiosaston ja Kuluttajanviraston teettämästä tutkimuksesta, joka tehtiin poliisin tekniikkakeskuksessa.

Aito ulkonäkö hämää poliiseja

Aidon aseen näköiset muovikuula-aseet aiheuttavat hankaluuksia myös poliiseille, koska ne muistuttavat erehdyttävästi oikeaa asetta.

-Oikean näköistä leikkiasetta voidaan käyttää jopa rikoksentekovälineenä. Jos edes poliisi ei tunnista leikkiasetta oikeasta, kuinka sitten rikoksen uhri voisi sen tunnistaa, kysyy vanhempi konstaapeli Totti Karpela.

Karpelan mukaan ongelmia aiheuttaa myös se, kun aidon näköisiä aseita kannetaan taajama-alueella ja siitä tulee poliisille ilmiantoja.

-Aseen kanssa pihalla liikkuva henkilö on poliisille kiireellinen tehtävä, joka sitoo kerralla lukuisia partioita. Lisäksi ilmakuula-asetta kantava voi joutua poliisin voimankäytön kohteeksi. Muovikuula-aseet ovat erityisen vaarallisia silloin, jos muovinen luoti osuu vahingossa silmään, Karpela toteaa.

Suomessa ei ole raportoitu leikkiaseiden aiheuttamista vakavista silmävammoista, mutta vaara on olemassa. Keskussotilassairaalan ja HUS:n silmälääkärien mukaan viranomaisten tutkimus osoittaa selvästi, että muovikuula-aseet saattavat aiheuttaa vakavia silmävammoja.

Lainmuutos valmisteilla

Sisäasiainministeriössä on havahduttu muovikuula-aseiden aiheuttamiin ongelmiin. Ministeriössä on valmisteilla laki toimenpiteistä turvallisuuden edistämiseksi yleisillä paikoilla.

Lakiehdotuksessa esitetään, että muovikuula- ja muiden ilma-aseiden pysyvä luovuttaminen kiellettäisiin alle 18 vuotiaalle ilman hänen huoltajansa suostumusta. Lisäksi esitetään, että ilma-asetta tai ampuma-aseelta näyttävää esinettä ei saa tuoda yleiselle paikalle ilman hyväksyttävää syytä. Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2002 aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.