Viikon ruuat perheelle yhdellä kertaa

Puuduttaako ainainen kokkaaminen töiden jälkeen? Kyllästyttääkö joka päivä miettiä, mitähän loihtisi perheelle tänään ateriaksi? Koko perheen kokkiliitto -kirja tarjoaa ratkaisuksi metodia, jossa valmistetaan kerralla tulevan viikon ruuat.

Kirjassa todetaan, että perheen ruokahuolto on yhteinen hupi ja harmi. Samalla se on tärkeä asia, sillä se edistää terveyttä ja sen ansiosta lapset oppivat monta hyödyllistä asiaa elämästä.

Kirja kannustaa perheen mukaanottamista ruoanlaittoon ja tähdentää yhteisten ruokahetkien tärkeyttä. Se on tehty myös avuksi arjen hallintaan, sillä viikkometodi säästää aikaa. Ruokalistat on tehty kahdeksaksi viikoksi. Joka viikolle valmistetaan vain 4 ruokalajia: kalaruoka, keitto, jauheliha- tai kokoliharuoka ja laatikko tai paistos. Ruoat syödään säilymisjärjestyksessä: ensin kalaruoat, sitten vuorotellen loput. Jälkiruoat voivat toistua lähes viikottain. Tuoreilla marjoilla tai hedelmillä sekä jäätelöllä hoidetaan jälkiruoka viikolla. Viikonloppuna valmistetaan aikaa vievät jälkiruoat.

Reseptit on mitoitettu niin, että yhdestä ruoasta tulee noin 7-8 annosta. Viikkometodin viimeiseksi päiväksi on joskus vaikeata saada sapuska riittämään. Tällöin otetaan käyttöön pikkupelastukset kuten munakkaat, valmiit grillatut broilerit, salaatit, pakasteen aarteet tai mennään ulos syömään. Kunhan ei ole pipo kireällä.

Otavan kustantaman keittokirjan ovat toimittaneet Marja Tuunanen, Hanna Salomaa ja Irina Polon. Ruokakuvat on ottanut Antti Hallakorpi.

Minestronekeitto

Täyteläisen makuinen ja tukeva keitto. Loistava talviateria.1 rkl öljyä 2 keskikokoista purjoa 3 porkkanaa reilu pala juuriselleriä 2 valkosipulinkynttä 1-2 tlk tomaattipyreetä 1 1/2 l vettä 1 pkt amerikan pekonia 2 dl pakastepapuja 1/2 dl pätkä- tai kuviospagettia 2 tl oreganoa vajaa 1 dl hienonnettua persiljaa Leikkaa kasvikset ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi. Kuullota purjosipulia öljyssä kattilassa. Lisää vesi, porkkanat ja juuriselleri. Anna kasvisten hautua 5-10 minuuttia. Lisää tomaattipyree ja valkosipuli ja keitä keittoa noin 25-30 minuuttia.

Tässä on keittopohjasi säilytettäväksi. Ennen tarjoilua lisää kuumaan keittoon pavut ja rapeaksi paistetut pekonisuikaleet. Keitä vielä noin 10 minuuttia, koristele persiljalla ja tarjoile. Keitto säilyy 5-6 päivää.

Vinkki: Minestronekeittoon voi lisätä aineksia maun mukaan. Kokeile pekonin sijaan esimerkiksi 150 g saunapalvikinkkua ja jätä spagetti pois.

Kalamurekepihvit

Oivallinen pikkuisten ensimmäiseksi kala-ateriaksi. Varmasti ruodotonta ja helposti lähestyttävää. Mainio kesäherkku, jos perheessä on harrastekalastajia.

800 g kalafilettä (kirjolohta, kuhaa, siikaa, haukea tms) tai valmiiksi jauhettua kalaa 2 viipaletta paahtoleipää 2 dl kevytkermaa 1-2 munaa 1 iso sipuli 3 rkl hienonnettua tilliä 1/2 tl valkopippuria 1/2 tl sitruunapippuria 1 1/2 tl suolaa

Irrota kaloista nahka tukevalla veitsellä ja jauha kalafileet tehosekoittimella tai monitoimikoneella hienoksi massaksi. Leikkaa paahtoleivistä reunat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Laita palat kerman kanssa kulhoon ja anna seistä hetki. Lisää sekaan jauhettu kala, mahdollisimman hienoksi hakattu sipuli, muna sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Paista pihvit ohukaispannussa tai paistinpannussa molemmin puolin. Kypsyyden varmistamiseksi pihvit voi laittaa hetkeksi 175-asteiseen uuniin. Perunasose, uudet perunat tai muu perunaherkku sopivat lehtisalaatin kanssa kalapihvien lisukkeiksi. Pihvit säilyvät 2 päivää. Vinkki: Voit tehdä pihvien kostukkeeksi kastikkeen. Lisää 2 dl:aan kermaviiliä 1/2 tl sokeria, ripaus suolaa, 1 rkl sinappia ja hienonnettua tilliä, muita tuoreita mausteyrttejä tai retiisihakkelusta ja ruohosipulia.

Makaronilaatikko

Lasten ehdoton suosikki, siitä ei ole epäilystäkään.

3 dl makaroneja 500 g paistijauhelihaa 2 isoa sipulia öljyä paistamiseen 1/4 tl mustapippuria 1 tl suolaa 1 l maitoa 2 munaa 1 tl suolaa 1/2 tl valkopippuria

1/4 tl paprikaa

Pinnalle: 1 pss (150 g) juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja mausta se osalla mausteita. Kuullota hienonnettu sipuli. Annostele puolet kuivista makaroneista voidellun vuoan pohjalle, levitä niiden päälle paistettu jauheliha ja sipuli. Ripottele pinnalle loput makaronit.

Sekoita kulhossa maitoon munat kevyesti vatkaten. Mausta lopuilla mausteilla ja kaada makaronien päälle. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste. Nestettä tulee olla runsaasti, sentin yli makaronien, koska makaronit ovat kuivia!

Paista 150-175 asteessa noin 1 tunti. Tarjoile ketsupin ja herkkukurkkuviipaleiden kanssa. Lämmitä seuraaville aterioille aina vain sen verran, kun tarvitaan. Näin makaronilaatikko säilyty 4-5 päivää.

Vinkki 1: Jauhelihan sijaan voit käyttää kinkkua tai pekonia sekä pinaattia. Vinkki 2: Kasvismakaronilaatikon saat, kun korvaat lihan paistetuilla sienillä, fetajuustolla tai säilykepavuilla. Mausta reilusti yrttimausteella ja lisää 1 dl parmesaanijuustoraastetta.

Pannukakku

Helppo. Pikkuiset voivat vahtia möykkyjen nousemista paistovaiheessa.

4 dl maitoa 2-3 munaa 1/2 tl suolaa 1 rkl sokeria 2 dl vehnäjauhoja

Pinnalle: Voinokareita Vatkaa kaikki aineet maidon sekaan ja anna turvota noin tunnin ajan. Voitele uunipelti huolella öljyllä tai peitä se leivinpaperilla. Kaada taikina uunipellille, lisää pinnalle pari voinokaretta ja paista pannukakkua 250 asteessa 30 minuuttia.

Paistamisen aikana voit voidella pintaa voinokareella. Kauniin ruskea pannukakkulevy kumotaan leivinlaudalle, leikataan isohkoiksi paloiksi ja tarjoillaan haaleana hillon ja kermavaahdon kera.

Vinkki: Suolaisen iltapalan saat jättämällä sokerin pois ja lisäämällä taikinaan homejuustomuruja tai kinkkua.

Marjarahka

Raikas ja nopea 2 dl kuohukermaa 1 dl sokeria 2 dl maitorahkaa 1 tl vaniljasokeria 3 dl marjoja tai hedelmäpaloja, esim. persikkaa tai appelsiinia Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka ja sokeri keskenään ja yhdistä ainekset toisiinsa. Mausta vaniljasokerilla ja lisää sekaan tuoreita marjoja, sulatettuja pakastemarjoja tai pieniksi kuutioituja ja hyvin valutettuja säilykehedelmiä (esim. persikoita) tai tuoreita hedelmäpaloja.

Miedon hedelmän piristeeksi voit puristaa sekaan puolikkaan sitruunan mehun. Tarjoile kylmänä annosmaljoista ja laita pinnalle koristeeksi muutama sitruunamelissan lehti.

Kirjan tekijä kotitalousopettaja Marja Tuunanen vieraili Ihassa aamussaMakuja-osuudessa katso osuus täältä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat