Vihreät jättämässä hallituksen

Jyväskylään kokoontununut Vihreiden puoluekokous teki jo tänään selväksi että Vihreät lähtevät hallituksesta.

Vihreänliiton logo

Vihreä liitto valmistautuu oppositiokauteen. Jyväskylässä alkaneen vihreän liiton puoluekokouksen yleinen henki oli, että puolue jättää hallitusyhteistyön eduskunnan eilisen ydinvoimaratkaisun vuoksi.

Hallitusyhteistyön jatkamisesta päätetään puoluekokouksen jälkeen huomenna pidettävässä vihreän valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. Yksimielisesti päätös ei kuitenkaan synny, sillä kokouksessa on useita hallitusyhteistyön kannattajia.

Puoluekokouksen ensimmäisen päivän tunnelma oli jopa yllättävän leppoisa. Kokouksen alun jossain määrin alakuloisen oloinen tunnelma muuttui normaaliksi kokoustunnelmaksi. Mitään ihmeempiä mielenilmauksia ydinvoimaratkaisusta ei esitetty.

Puolueen johto oli myös jo selvästi varautunut lähtöpäätökseen. Huomio ydinvoimahäviöstä haluttiin selvästi kääntää eduskuntavaalikamppailuun. Tämä näkyi myös hallitusyhteistyön kannattajan puheenjohtaja Osmo Soininvaaran sanoista. Avauspuheenvuorossaan hän sanoi ydinvoimapäätöksen johtavan mitä ilmeisimmin siihen, että vihreä liitto päättää jättää hallitusyhteistyön. Hän myönsi, että parempaan vihreät eivät pystyneet. -Me jätämme seitsenvuotisen hallitusyhteistyön pystypäin, ylpeinä saavutuksistamme. Mutta me tulemme takaisin. Tämän me varmistamme hankkimalla ensi eduskuntavaaleissa suuren vaalivoiton, hän hehkutti.

Tavoitteena edelleen 20 kansanedustajaa

Puoluesihteeri Ari Heikkinen muistutti vihreälle väelle, että ydinvoimapäätöksen jälkeenkin on elämää. Hänen mielestään nyt on alettava pikaisesti miettiä tulevia vaaleja ja sen jälkeistä elämää. Heikkinen ilmoitti uskovansa vakaasti, että vihreiden erinomainen ydinvoimataisto saa palkinnon kannattajilta, ja puolue pääsee seuraaviin hallitusneuvotteluihin aiempaa suuremman eduskuntaryhmän voimin. Hän pitää edelleen realistisena tavoitteena, että puolue saa vaaleissa 20 kansanedustajaa.

Soininvaara puhui itse asiassa vähän siihen tapaan kuin vihreä liitto olisi jo oppositiossa. Hän vaati hallitukselta energiaverojen korottamista ja muistutti, että markkinataloudessa ei energian säästöstä tahdo tulla mitään niin kauan kuin energia on liian halpaa. -Jos energiaveroja ei elokuun budjettiriihessä koroteta, on se selkeä osoitus siitä, ettei ydinvoimakeskustelun aikana annettuja lupauksia ole tarkoituskaan toteuttaa eikä silloin myöskään kyetä pysymään Kioto-sopimuksen tavoitteissa. Energiaverojen korotus toisi myös tilaa työn verotuksen alentamiselle, hän korosti.

Ydinvoiman kannattajat saatava vastuuseen

Kansanedustaja Erkki Pulliainen olisi ollut valmis jättämään hallitusyhteistyön jo talvella, kun valtioneuvosto teki periaatepäätöksen viidennestä ydinvoimalasta. Puoluekokouksessa hän vaati, että kannattajat on nyt saatava vastuuseen ja eduskunnan päätökseen liittyvät ponnet on saatava täytäntöön. Kentän äänen esitti ehkä selkeimmin joensuulainen Harri Halme. Hänen mielestään hallituksessa jatkaminen merkitsisi sitä, ettei ydinvoiman vastustaminen olisi vihreille kynnyskysymys. Kokouksessa oli tarkkailijana myös vihreiden veteraani Ville Komsi. Hän mainitsi kokouksen yhteydessä hieman vastentahtoisen oloisesti, että nyt on aika panna "räpylät pöytään". Sinänsä hallituksesta lähtö on hänen mielestään sääli, sillä vihreät ovat saaneet paljon aikaan.

Vähemmistö haluaa jatkaa hallitustaivalta

Puoluekokouksessa on myös väkeä, joka on edelleen toista mieltä. Näkyvimmän puheenvuoron piti vihreiden ideologina tunnetuksi tullut helsinkiläinen Tapani Hietaniemi. Hän ei pidä hallituksesta lähtemistä mitenkään perusteltuna eikä loogisena. Hietaniemi osoitti osasyylliseksi tilanteessa myös mediaa, joka hänen mielestään on markkinoinut ajatusta, että jolleivät vihreät väisty, heidät leimataan moraalisesti epäluotettaviksi. Hän muistutti myös, että hallitukseen paluu ei ole niin helppoa kuin moni luulee. Hän piti ydinvoimaratkaisua yhtenä tappiona demokraattisessa järjestelmässä.

Myös vihreän valtuuskunnan varapuheenjohtaja Sampsa Heinonen on edelleen vahvasti sitä mieltä, että vihreiden on pysyttävä hallituksessa. Hän ei puhunut lauantaina. Hän aikoo kuitenkin esittää hallituksessa pysymistä valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän kokouksessa. Heinonen myönsi kokoussalissa vallitsevan tunnelman, että oppositioon ollaan kävelemässä. Mitään suurta taistelua hän ei asiasta odota, eikä päätös liioin hajota porukkaa.

Myös valtuuskunnan puheenjohtaja Tuija Mäkinen ei näe mielekkäänä hallituksesta lähtöä. Hän ei kuitenkaan ollut vielä tänään päättänyt, miten hän aikoo toimia. Hän myönsi, että kentän enemmistö näyttää olevan oppositioon lähdön kannalla.

Ympäristöministeri Satu Hassi on varsin pettynyt eduskunnan perjantaiseen ydinvoimaratkaisuun. Hän luonnehti Jyväskylässä, että päätöksessä haisevat 1960- ja 1970-lukujen likaviemärit. Hassi muistutti, että noiden vuosikymmenten vaihteessa tehdyissä ydinvoimaratkaisuissa eduskunnan mielipiteitä ei kysytty.

Ydinvoimasta päätti käytännössä presidentti Urho Kekkonen keskusteluissa neuvostoliittolaisten kanssa. Hassi sanoi ymmärtävänsä tuolloisia ydinvoimaratkaisuja. Kylmän sodan aikana elettiin ydinsodan pelossa. Näin ydinvoimaloita ei koettu niin vaarallisiksi. Kaiken lisäksi ympäristöajattelu oli kehittymätöntä. Tilanne on kuitenkin muuttunut. Hassi sanoi ykskantaan, että ydinvoimaratkaisu merkitsee askelta 1960- ja 1970-lukujen normeihin.

Hassi: Ydinvoimaratkaisussa haisevat 60- ja 70-lukujen viemärit

Hassi ei puheenvuorossaan ottanut kantaa siihen, mitä vihreän liiton pitäisi tehdä hallitusyhteistyön tulevaisuudelle. Tosin jo eilen hän ehti kommentoida, että vihreiden tulisi lähteä hallituksesta. Sen sijaan Hassi kommentoi varsin myönteisesti vihreiden hallitustaivalta. Hän sanoi kokeneensa hallitukseen osallistumisen mielekkääksi, vaikka neuvottelut ovatkin usein olleet hikistä hommaa. Hän myös selkeästi korosti, että vihreät ovat saaneet aikaan tuloksia hallituksessa. Hän mainitsi mm. oman toimintansa Kioton ilmastopöytäkirjan yhteydessä. Kehitysyhteistyössä on päästy eteenpäin sekä edellisessä hallituksessa Pekka Haaviston aikana että nykyhallituksessa.

(MTV3-STT)

Katso Timo Haapalan juttu
(Seitsemän uutiset 25.004.2002.)

Lue myös:

    Uusimmat