Mainos

Vietnam: USA muistakoon sodan seuraukset

Tiukat turvatoimet ovat hillinneet Vietnamissa sodan päättymisen 25-vuotispäivän juhlintaa. Loistokkaat seremoniat pidettiin entisen presidentinpalatsin edustalla, joka oli kuitenkin suljettu tavalliselta kansalta. Aseistetut mellakkapoliisit olivat sulkeneet palatsille johtavat tiet suluilla ja sisään pääsi vain kutsukortilla. Kymmenettuhannet ihmiset, mm. sotaveteraanit ja työläiset, marssivat kuitenkin palatsin ohi riemukkaissa tunnelmissa.

Vietnam

Vietnamissa aloitettiin jo eilen Vietnamin sodan päättymisen muistojuhlallisuudet, joiden aluksi Vietnam pyysi Yhdysvaltoja lähettämään apua sodan seurauksien voittamiseksi.
-Mailla jotka taistelivat Yhdysvaltojen johtamassa hyökkäyksessä Vietnamissa on velvollisuutensa myös sodan tuomien ongelmien ratkaisussa, sanoi maan pääministeri Phan Van Khai eilisessä juhlapuheessaan Hanoissa. Pääministeri huomautti myös, että "jotkut maat ovat selvillä yhteistyövelvollisuudestaan". Huomautuksen uskottiin yleisesti olevan suunnattu Yhdysvalloille ja osoittavan Vietnamin turhautumista maan toimiin.

Australia, Uusi Seelanti, Thaimaa, Etelä-Korea ja Filippiinit lähettivät aikoinaan joukkojaan taistelemaan amerikkalaisten rinnalle Vietnamiin. Vietnamin sota loppui huhtikuun 30. päivä 1975, kun Pohjois-Vietnamin joukot valtasivat Saigonin, jonka nimi muutettiin myöhemmin Ho Chi Minhiksi. Yhdysvallat ja Vietnam solmivat diplomaattisuhteet 20 vuotta myöhemmin, vuonna 1995. Suhteita ei ole kuitenkaan vieläkään normalisoitu täysin ja varsinkin kauppa entisten vihollisten välillä kangertelee edelleen pahasti.

Maiden välejä hiertää nyt myös epäonnistuneen presidentinvaalikampanjan käyneen republikaanisenaattori John McCainin vierailu. Aikanaan useita vuosia sotavankina Vietnamissa ollut McCain syytti eilen päättyneellä vierailullaan isäntiään muun muassa sotavankien huonosta kohtelusta ja totesi, että sodan voitti "väärä puoli". Yhdysvallat arvosteli taannoin myös Vietnamin ihmisoikeuspolitiikkaa.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.