Video: Mykistävän upea kuu vangitsi katseet Turussa – superkuun sijaan kyse on "aistiharhasta"

0:20
Video: Upea kuu vangitsi ohikulkijoiden katseet Turussa lauantaina illalla

Harrastevalokuvaaja taltioi Turun jokirannassa lauantaina alkuillasta sykähdyttävän kauniin näyn pakkasen kirkastamalla taivaalla.

Ohikulkijat olivat hämmästelleet varsin suurelta näyttävää kuuta, vaikka kyseessä ei olekaan superkuun aika. Silloin kuu näyttää tavallista suuremmalta ja kirkkaammalta ollessaan lähimmillään maata.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan toimistopäällikkö Jaakko Visuri tietää, että kyse on tällä erää täysin tavallisesta kuun vaiheesta, kasvavasta sirpistä. 

– On hyvin tunnettu ilmiö, että kuu näyttää isommalta, kun se havaitaan lähellä horisonttia rakennusten välistä. Syy ei ole kuitenkaan taivaanmekaniikassa vaan korvien välissä. Kyse on aistiharhasta, Visuri täsmentää.

Sirppi ja maatamo

Kuvassa kuusta on havaittavissa oranssinsävyinen sirppi ja varjopuoli niin sanottuna maatamona.

– Maatamossa maapallon valoisa puoli heijastaa valoa kuun varjopuolelle sen verran, että se voidaan juuri havaita. Kuu on selvästi elliptinen, mikä johtuu ilmakehän aiheuttamasta refraktiosta eli taittumisesta. 

Huomio saattaa kiinnittyä myös kuun vasemmalla puolella näkyviin turkooseihin läiskiin.

Ufohavainnoista innostuneet Visuri joutuu palauttamaan takaisin maanpinnalle: kyse on ainoastaan kameran linssissä muodostuneista heijastuksista, ei ulkoavaruudellisista vieraista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja