Video: Hurja hiekkapyörre yllätti Minnan perheineen kesken helteisen rantapäivän: "En ole koskaan nähnyt tuollaista"

Hurja hiekkapyörre yllätti Minnan perheineen kesken helteisen rantapäivän 0:31
Katso hurja video pyörteestä!

Minna Saastamoisen ja hänen 7- ja 9-vuotiaiden tytärtensä rantapäivä sai yllättävän käänteen Lappeenrannassa. Uimarannalla muodostui korkea hiekkaa pöllyttänyt pölypyörre kolmeen eri kertaan muutamien minuuttien aikana.

Saastamoinen kuvasi viimeisen pyörteistä, ja kertoo MTV Uutisille kolmannen ja videolle tallentuneen pyörteen olleen kaikista suurin.

Parikymmentä metriä korkea näky oli hänen mukaansa vaikuttava.

– Kyllä oli. En ole koskaan nähnyt tuollaista. Se ei kuitenkaan pelottanut, vaan oli enemmän mielenkiintoinen, Saastamoinen kertoo.

Saastamoisen tytöt eivät olleet näystä moksiskaan toisin kuin äitinsä.

– Vähän vilkaisivat niitä ja jatkoivat uimista.

Sää oli aurinkoinen ja lämmin. Tuulikaan ei ollut mainittavan kova pyörteiden muodostumisen aikaan.

– Ensin näkyi yksi pyörre vähän eri paikassa (kuin viimeinen ja videolla näkyvä). Katsoin ensin, että heittääkö joku hiekkaa, vai mitä.

Kyseessä pölypyörre, dust devil

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo ilmiön olevan nimeltään pölypyörre, englanniksi dust devil.

– Se syntyy, kun aurinko lämmittää voimakkaasti maanpintaa ja saa lämmenneen ilman kohoamaan. Jos ilmanpyörteet tempaavat tämän nousuliikkeen mukanaa, voi pyörre muuttua näkyväksi, varsinkin jos se imaisee mukanaan maa-ainesta kuten hiekkaa tai pölyä.

Vaikka näky oli vaikuttava, pyörteet eivät kestäneet kauaa. Pyörteet katosivat yhtä nopeasti kuin ne syntyivätkin reilusti alle minuutissa.

Samaa kertoo Mäntykannas.

– Nämä pölypyörteet ovat yleensä lyhytkestoisia ja halkaisijaltaan selvästi pienempiä kuin esimerkiksi trombit tai tornadot.

Lue myös:

    Uusimmat