Mainos

Vesi on hellepäivien helpotus - lue myös muut neuvot kuumien päivien varalle

Kesän ensimmäiset hellepäivät yllättävät kuumuudellaan. Veden juomisen tärkeyttä ei voi helteillä korostaa liikaa.

1. Juominen

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL suosittelee juomaan hellepäivinä useampia litroja nestettä. Hanavesi on paras janojuoma. Kahvia, alkoholia ja vahvasti sokeroituja juomia tulee välttää. Eräät lääkkeet, kuten uni-, masennus- ja nesteenpoistolääkkeet saattavat heikentää ruumiin lämmönsäätelykykyä, jolloin on erityisen tärkeä juoda. THL suosittelee huolehtimaan etenkin vanhusten nesteen saannista, sillä vanhemmiten janontunne heikkenee.

2. Syöminen

Runsaan veden juomisen vastapainoksi täytyy syödä, jotta suolatasapaino ei horju. Isot annokset kannattaa kuitenkin säästää viileimpiin päiviin. Salaatit, keitot ja hedelmät ovat kevyitä sekä sisältävät runsaasti nestettä.

3. Suojautuminen

Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien on tärkeää suojautua kuumudelta. Heitä ovat esimerkiksi kroonisesta sydän-, hengitys-, tai munuaissairaudesta kärsivät, diabeetikot sekä uni-, masennus- tai nesteenpoistolääkkeitä käyttävät. Auringonpalvojien on taas hyvä muistaa, ettei pelkkä aurinkorasva riitä suojautumaan UV-säteilyltä. Lue lisää: Aurinkorasva ei riitä UV-suojaksi ja muuta faktaa auringosta

4. Kodin viilentäminen

Hellepäivinä ikkunat ja verhot on hyvä pitää kiinni. Vasta yöllä asuntoon kannattaa järjestää läpiveto. Kotona oloa voi viilentää kylmällä suihkulla, tuulettimilla, kylmillä pyyhkeillä ja kosteilla vuodevaatteilla. Kaupungilla liikkuessa tunti tai kaksi ilmastoiduissa tiloissa voi helpottaa oloa.

5. Lemmikit

Lemmikkejä ei saa jättää helteillä autoon. Koiria kannattaa käyttää uimassa tai suihkussa ainakin kerran päivässä. Kuten ihmisille, myös lemmikeille täytyy olla viileää vettä runsaasti saatavilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.