Verottajalla uusi keino tutkia rajat ylittäviä verorikkomuksia: Suomen ja Viron välille reaaliaikainen tietojenvaihto

Suomen Verohallinto on aloittanut yhdessä Viron vero- ja tullihallituksen kanssa reaaliaikaisen tietojenvaihdon.

Verohallinnon mukaan kyse on ensimmäisestä kerrasta maailmassa, kun tietoja vaihdetaan reaaliaikaisesti kansallisten veroviranomaisten välillä. Verohallinnon mukaan tietoa on vaihdettu aikaisemminkin, mutta manuaalisesti käsiteltävien kyselyiden kautta. 

– Se, että olemme saavuttaneet tämän läpimurron virolaisten kollegojemme kanssa, on tulosta pitkäaikaisesta, erinomaisesta yhteistyöstä, kertoo Verohallinnon strategiajohtaja Arto Pirinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa perusta on yhteisessä luottamuksessa, mikä on tehnyt mahdolliseksi saavuttaa aivan uuden tason tietojenvaihdossa.

Tammikuusta lähtien Suomi on saanut Virosta reaaliaikaista tietoa veroveloista. Tänä vuonna molempien maiden verohallinnot laajentavat tietoturvallisen tietojenvaihdon myös arvonlisäverotietoihin ja palkansaajien tulotietoihin.

Nopeuttaa verottajan työtä

Reaaliaikainen tietojenvaihto helpottaa rajat ylittävien verorikkomusten tutkimista ja mahdollistaa yhä tehokkaamman yhteistyön.

Esimerkiksi Suomessa työskentelevän Viron kansalaisen ei tarvitse tulevaisuudessa hakea Viron vero- ja tullihallitukselta todistusta Virossa maksetuista palkoista Suomen Verohallintoa varten. Verohallinnon mukaan myös veroviranomaiset hyötyvät ratkaisusta, koska se tehostaa työntekoa.

– Tällä hetkellä kyselyt Viron ja Suomen välillä muodostavat noin kolmanneksen kaikista kyselyistä molemmista maista. Reaaliaikainen tietojenvaihto tekee molempien verohallintojen työstä merkittävästi helpompaa ja nopeampaa, sanoo apulaisjohtaja Rivo Reitmann Viron vero- ja tullihallituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat