Mainos

Veromuutokset kiihdyttäneet tukkikauppaa

Raakapuun nopeasti lisääntynyt tarjonta on kääntänyt tukkipuun hinnat laskuun. Myyntiin virtaa runsaasti raakapuuta esimerkiksi perikunnilta.

Metsää myyvät nyt ne, jotka valitsivat vuonna 1992 pinta-alaverotuksen 13 vuotta kestävän siirtymäkauden ajaksi. Jos myyjä haluaa välttää kaksinkertaisen verotuksen, puut on myytävä lähiaikoina. Siirtymäkausi päättyy vuonna 2006.

Myös monet metsäyhtiöt ovat lähestyneet kirjeitse metsänomistajia ja kehottaneet näitä myymään puustoaan.
Metsäyhtiö Stora Enso Metsän aluejohtaja Pekka T. Rajala kiistää kuitenkin, että yhtiöt pyrkisivät painostamaan metsänomistajia myymään metsiään halvalla.

-Ei minusta ole kysymys painostuksesta, vaan siitä, että yksityistaloudellisesti on järkevää suunnitella se, miten puukauppa tehdään, toteaa Rajala.

Myyntipaineita lisää myös verolainsäädäntö. Se edellyttää, että pinta-alaveroa soveltavan myyjän metsärahat ovat tilillä ennen siirtymäkauden päättymistä. Mikäli maksu viivästyy, metsän myyjä joutuu maksamaan palkkiostaan tulpaveron, muistuttaa professori Pekka Ollonqvist Metsäntutkimuslaitoksesta.

-Vasta vuonna 2005 myyvät joutuvat ehkä ottamaan käyttöön normaalista kauppatavasta poikkeavia ehtoja, jotka suosivat ostajaa, summaa Ollonqvist.

Tilanne puumarkkinoilla on kääntynyt päälaelleen viime talvesta, jolloin markkinoilla vallitsi tukkipula. Nyt tukkipula ei näytä uhkaava Suomen metsäteollisuutta ennen vuotta 2006. Siirtymäkauden jälkeiseen tukkipulaan halutaan kuitenkin varautua jo hyvissä ajoin, ja lähiaikoina valtiolta aletaan vaatia uusia veroporkkanoita tulevan tukkipulan estämiseksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.