Verohallinto: Osa pullonkerääjistä ilmoittaa tulonsa tunnollisesti

Voi olla, että joku tyhjiä pulloja hieman enemmän keräävä on saattanut hätkähtää aamun sanomalehti Karjalaisessa ollutta uutista. Uutisen mukaan pullojenkeräys on veronalaista tuloa, ja tuotot olisi merkittävä veroilmoitukseen.

Verohallinnosta muistutetaan, että lähtökohtaisesti ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia veronalaista tuloa saavia. Pullojenkeräys kuuluu samaan kategoriaan.

Verohallinnon ylitarkastaja Janne Myllymäki sanoo, että laki ei ole muuttunut. Pullotulot ovat aikaisemminkin olleet ilmoitettavaa tienestiä.

Myllymäki tosin muistuttaa, että pullojenkeräyksen tuottojen ilmoittamatta jättämistä ei ole koettu yhteiskunnan suurimmaksi harmaan talouden ongelmaksi. Hänen mukaansa ilmoittajiakin löytyy.

Verovelvollisuus ei riipu iästä

Entä festivaalialueilta tai muista kansanjuhlista kassikaupalla pulloja keräävät nuoret? Myllymäki sanoo, että nuorillakin on tietenkin velvollisuus ilmoittaa tietyn rajan yli menevistä ansiotuloista.

- Pikkulapsilla keräystulo jää usein alle verotettavan tulon rajan. Eli verokarhu ei pullopottiin puraise. Lähtökohtaisesti tulot pitäisi kuitenkin ilmoittaa. Tulot ilmoitetaan esitäytetyllä veroilmoituksella. Palautuskuitteja ei tarvitse laittaa ilmoitukseen mukaan, ne esitetään sitten vasta mahdollisesti kyseltäessä.

Eläkeläisillä periaate on sama. Pullorahat lasketaan yhteen muiden ansiotulojen kanssa ja jos määrä on tarpeeksi suuri, niin verot täytyy maksaa.

- Tässä on hyvä ottaa huomioon, että pullotulojen hankkimismenot saa vähentää. Jos ostaa vaikkapa pelkästään keräilyyn käytettävät kärryt, ne saa teoriassa vähentää verotuksessa.

Pullorahojen verovalvonta on luonnollisesti vaikeaa ja perustuu lähtökohtaisesti kerääjän omaan aktiivisuuteen.

- Teoriassa ilmoittamatta jääneitä veroja löytyy ainoastaan tarkastuksissa ja ilmiantojen kautta.

Verohallinto ei ainakaan vielä ole tehnyt aloitetta pullonkeräyksen verovapauden poistamiseksi.

- Voisihan se idea olla kyllä mahdollistakin, mutta ei ehkä haluta lähteä säätämään yksittäisiä eriä, ja vaikeuttamaan lainsäädäntöä ja tulkintaa.

Verokarhu ei jahtaa marjastajaa

Suomen laissa on useita asioita, jotka on erikseen säädetty verovapaiksi. Kaikki, mitä ei ole erikseen säädetty verovapaaksi, on veronalaista.

Marjat on säädetty laissa verovapaiksi. Sama koskee esimerkiksi käpyjä, sieniä ja kasveja, jotka on tarkoitettu ravinnoksi tai lääkkeeksi. Verottomia ovat myös useat sosiaalietuudet ja vaikkapa stipendit.

Kirpputorillakin saa myydä omia tavaroitaan avoimin mielin.

- Jos nyt ajattelee, että kirpparilla myydään omia vaatteita niin niistä on jo kaupassa maksettu tietty hinta. Vaatteista ei saa verovähennystä. Kun vaate myydään pienemmällä hinnalla, ei muodostu voittoa, eikä veroja mene, Myllymäki laskeskelee.

Lue myös:

    Uusimmat