Venäläisjoukot ovat vetäytyneet kauemmas Harkovasta, sanoo Ukraina – ukrainalaisparlamentaarikko: "Tilanne taistelukentällä on helvetti"

Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä 2:00
Katso myös: Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä

Ukraina kertoo onnistuneensa pakottamaan venäläisjoukot vetäytymään kauemmas Harkovasta. Suurkaupunki Harkova on ollut yksi tärkeimpiä kohteita, joiden hallintaa Venäjä on tavoitellut Ukrainassa. Se piiritti kaupunkia pitkään pommittaen sitä lähikylistä käsin.

Harkovan pormestari sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että venäläisjoukot onnistuivat etenemään kaupungissa vain pienelle alueelle lyhyeksi aikaa. Kaksi kuukautta kestäneet pommitukset ovat kuitenkin tehneet kaupungissa suurta tuhoa. 

Pormestarin mukaan Harkovassa on nyt rauhallista ja asukkaat voivat vähitellen palata kaupunkiin.

"Kukaan ei tiedä, miten kauan sota kestää"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan kukaan ei pysty ennustamaan sitä, miten kauan sota kestää Ukrainassa. 

Zelenskyi julkaisi puheen Facebookissa ja virallisilla nettisivuillaan myöhään eilisiltana.

Hänen mukaansa eilen perjantaina ammuttiin alas 200. venäläinen sotilaskone sodan alkamisen jälkeen. Zelenskyin mukaan Venäjä ei ole menettänyt näin montaa lentokonetta missään muussa sodassa vuosikymmeniin.

Presidentti myös ilmoitti Venäjän kaatuneiden tämän hetken määräksi lähes 27 000 sotilasta. Heistä monet ovat nuoria varusmiehiä.

Zelenskyin mukaan Venäjä on niin ikään menettänyt yli kolme tuhatta tankkia, panssaroituja taisteluajoneuvoja, suuren määrän tavanomaisia sotilasajoneuvoja, helikoptereita sekä droneja.

"Tilanne nyt paljon huonompi"

Ukrainan omat tappiot rintamalla ovat nekin korkeat. 

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n mukaan Ukrainan parlamentin jäsen Oleksandra Ustinova arvioi Yhdysvaltain-vierailullaan, että tilanne taistelukentällä on nyt "paljon huonompi" kuin sodan alussa.

 – Menetämme enemmän miehiä kuin sodan alussa. Se on helvetti, Ustinova sanoi Washingtonissa.

Hän myös korosti sitä, että Ukraina ei enää etsi Neuvostoliiton aikaisia Mig-hävittäjiä, koska "sota on muuttunut". Maa haluaa saada nyt modernimpia rakettijärjestelmiä ja suihkukoneita.

Lue myös:

    Uusimmat