Mainos

Venäläisdiplomaatti: Georgia auttoi USA:ta saamaan ohjuksia Puolaan

Venäläisnäkemyksen mukaan yksi Kaukasuksen kriisin yksi syy oli Georgian pyrkimys auttaa Yhdysvaltoja saamaan sopimus ohjuspuolustusjärjestelmänsä sijoittamiseksi Puolaan. Helsingissäkin diplomaattina toiminut Vladimir P. Kozin kirjoittaa englanninkielisessä Helsinki Times -lehdessä, että kriisin aloitti Georgia ja sen ajankohta oli tarkkaan valittu.

Kozin kirjoittaa, että Kaukasuksen "viiden päivän sota" jää epäilemättä historiaan dramaattisimpana vastakkainasetteluna, mitä entisen Neuvostoliiton alueella on tapahtunut 17 vuoteen. Hän nimeää syylliseksi ensinnäkin Georgian johdon, joka halusi eliminoida Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyspyrkimykset. Lisäksi Kozin syyttää Georgian presidentin Mihail Saakashvilin henkilökohtaista kunnianhimoa.

- On myös toinen selitys. Konfliktin järjesti Tbilisi auttaakseen Washingtonia saavuttamaan kaikkein kiistanalaisimman sopimuksen sitten toisen maailmansodan: sijoittaa uusi Yhdysvaltojen strateginen ballistinen ohjuspuolustusjärjestelmä Puolan alueelle, 170 kilometriä Venäjältä, siten uhaten sitä kuolettavasti, Kozin kirjoittaa.

Kozin toimi muutamia vuosia lähetystöneuvoksena Venäjän Helsingin-suurlähetystössä. Nyt Kozin kirjoittaa Venäjän ulkoministeriön poliittisen analyysi- ja ennusteyksikön päällikkönä.

Helsinki Timesin nettisivulla julkaistussa laajassa kirjoituksessa Kozin toteaa, että Georgia aloitti aseellisen hyökkäyksen Etelä-Ossetiaan juuri samaan aikaan kun maailmalla seurattiin olympialaisia, ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin oli Kiinassa sekä presidentti Dmitri Medvedev oli lomalla perheensä kanssa, eli molemmat olivat poissa Moskovasta.

Kozin myös listaa, mitä viiden päivän sodasta opittiin. Hänen mielestään kyse oli molempien kannalta erittäin onnettomasta tapahtumasta, ja molemmat osapuolet kärsivät myös menetyksiä.

Toisaalta sota osoitti Kozinin mukaan, että venäläiset joukot pystyvät vastustamaan Yhdysvaltojen ja Naton kouluttamia ja varustamia sotilaallisia joukkoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.