Venäjän korkein oikeus palautti tsaarin kunnian

Tsaari Nikolai II:n teloitus oli laiton ja perusteeton. Asiasta saatiin tänään Venäjän korkeimman oikeuden päätös - lähes tasan 90 vuotta tsaarin kuoleman jälkeen.

Tuomioistuimen symbolinen ratkaisu on osa pitkään käynnissä ollutta hanketta, jolla pyritään palauttamaan viimeisen tsaarin kunnia.

Bolsevikit ampuivat tsaarin perheineen Jekaterinburgissa 17. heinäkuuta 1918. Tsaari ei saanut syytettä eikä oikeudenkäyntiä.

- Tsaariperheen rehabilitointi on tärkeä symbolinen tapahtuma maallemme. Sillä näytämme itsellemme ja maailmalle, että Venäjä on muuttunut ja neuvostoajan varjot ovat takanapäin, sanoi Romanovin perheen edustaja Aleksandr Zakatov.

Oikeuden päätös on merkittävä myös siksi, että tsaarisuvun väitettyjä rikoksia on käytetty koko neuvostojärjestelmän yhtenä perusteluna.

Rehabilitointi palauttaa maineen

Oikeuksien ja kunnian palautusta eli rehabilitointia ovat hakeneet myös monet tavalliset venäläiset, joiden sukulaiset ovat joutuneet neuvostovainojen kohteeksi.

Romanovin suku onkin jo pitkään valittanut, että kunnian palautus, joka on sallittu tavalliselle kansalle, on kielletty tsaarisuvulta.

Rehabilitointi oli alun perin poliittisten vankien armahduksen muoto, joka otettiin käyttöön Stalinin kuoleman jälkeen 1950-luvulla. Rehabilitointi-sana kehitettiinkin eräänlaiseksi kiertoilmaukseksi syyttöminä tuomittujen rangaistuksen peruuttamiselle.

Usein rehabilitointi tehtiin kuitenkin kuoleman jälkeen, jolloin "rikollisen" perhe sai maineensa ja kunniansa takaisin.

Kurjasta kuolemasta pyhimyksen asemaan

Tsaariperhe kuoli vailla minkäänlaista arvokkuutta. Heidät teloitettiin yöllä yhdessä palveluskuntansa kanssa. Ruumiit tuhottiin hapottamalla ja polttamalla, ja jäännökset heitettiin lopuksi syrjäiseen kaivoskuiluun.

Hautapaikka löydettiin vasta vuonna 1979, ja ruumiit tunnistettiin dna-testeillä vuonna 1993.

Tsaariperheen mainetta on alettu palauttaa eri tavoin 1990-luvun lopulta lähtien. Ruumiit haudattiin uudestaan juhlallisin menoin Pietariin Pietari-Paavalin linnoitukseen vuonna 1998. Vuonna 2000 Venäjän ortodoksikirkko julisti tsaariperheen pyhiksi.

Presidentti Dmitri Medvedevin on kerrottu jossain määrin ihailevan Venäjän viimeistä tsaaria.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat