Venäjän Jukos-kiista kärjistyy

Venäjän suurimman öljy-yhtiön, JukosSibneftin, ympärillä pyörivä skandaali kärjistyy. Venäjän syyttäjänlaitos aikoo kuulla yhtiön pääjohtajaa Mihail Hodorkovskia.

Venäjän syyttäjänlaitos ilmoitti tänään aikovansa pyytää kuulusteltavaksi yhtiön pääjohtajan, Venäjän rikkaimman miehen, Mihail Hodorkovskin.

Jukosin tiloihin on jälleen tehty etsintöjä ja nostettu uusia syytteitä yhtiön johtoa vastaan. Hodorkovski itse totesi tänään, ettei hänellä eikä hänen yhtiöllään ole mitään salattavaa. Hänen mukaansa kyse on syyttäjän epätoivoisesta yrityksestä löytää jotain syytettävää. Todellisia näyttöjä ei ole.

- Jos jollakin on jotain kysyttävää, jos on jotain mitä yhtiöstä ei tiedetä, niin vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin ja julkaisemme ne netissä, pääjohtaja Mihail Hodorkovski kertoo.

Näyttäviä ratsioita Jukosin tiloihin on tehty kesästä lähtien. Tutkittu on niin toimistot kuin johtajien koditkin.

Kyse on kovan luokan painostuksesta. Hyvinmenestynyt Jukos ei ole suostunut pelaamaan Kremlin sääntöjen mukaan.

- On Kremlin tekemiä ehdotuksia, joista ei sovi kieltäytyä. Siksi yhtiötä kohtaan osoitetaan kovaa painostusta, tutkija Nikolai Petrov Carnegie-instituutista kertoo.

Tähän mennessä kaksi Jukos-johtajaa on saanut syytteet. Toinen petoksesta, toinen veronkierrosta. Tänään syyttäjä ilmoitti haluavansa kuulustella myös itse pääjohtajaa.

Jukos sanoo nyt käyvänsä taistelua syyttäjänlaitoksen mätää vastaan. Hallitusta Hodorkovski ei halua syyttää.

- Meillä ei ole mitään ongelmia hallituksen kanssa. Vaikka meillä on usein koviakin riitoja, niin lopulta löydämme aina yhteisymmärryksen. En usko että meilä on mitään ongelmia hallituksen kanssa, Hodorkovski kertoo.

Äskettäin fuusioitunut Jukos-Sibneft on maailman neljänneksi suurin öljy-yhtiö. Amerikkalaisen ExxonMobilin sanotaan olevan kiinnostunut ostamaan jopa puolet yhtiöstä.

Kauppa kiinnostaa myös Venäjän hallitusta. Kiistan ydin voikin löytyä täältä.

- Uskon, että Jukosin ongelmat juontavat siitä, että se halusi ja pystyi tekemään kaupat itsenäisesti. Kreml sen sijaa haluaa näytää kuka on isäntä talossa. Se haluaa valvoa kaupantekoa ja lopputuloksia. Toiveena lienee myös se, että kauppa vähentäisi Hodorkovskin vaikutusvaltaa ja asemaa, tutkija Nikolai Petrov uskoo.

Koko Jukos-sotku on saanut Venäjän suurliikemiehet varpailleen. Tämä lienee ollut Kremlin tarkoituskin. Vaalien alla on hyvä näyttää kansalle, etteivät oligarkit kaikesta määrää.

(MTV3)

Katso myös Anu Kuistialan raportti Moskovasta (Yhdeksän uutiset 20.10.2003).

Lue myös:

    Uusimmat