Mainos

Venäjän edustustolle virtasi paritusrahoja

Prostituutiota on harjoitettu jopa kymmenessä Venäjän edustuston omistamassa asunnossa. Poliisi pääsi prostituutiotoiminnan jäljille viime syksynä.

Helsingin rikospoliisin mukaan tuotot Venäjän kaupallisen edustuston omistamissa asunnoissa tapahtuneesta parituksesta ovat menneet edustustoon. Poliisi ei kuitenkaan ole saanut selville onko toiminta edustustossa ollut järjestäytynyttä, koska diplomaattinen koskemattomuus estää tutkinnan.

Paritusjuttuun liittyy 8-10 helsinkiläistä asuntoa, jotka Venäjän kaupallinen edustusto omistaa. Useat niistä sijaitsivat Punavuorenkatu 23:ssa sijaitsevassa suuressa taloyhtiössä.

- Suomessa pitkään asunut venäläisnainen on pyörittänyt paritustoimintaa Helsingissä useassa asunnossa. Niitä on ollut lähemmäksi 10. Asunnot hän on saanut käyttöönsä Venäjän kaupallisesta lähetystöstä. Hän on täyttänyt asunnot prostituoiduilla ja rahastanut, rikoskomisario Seppo Sillanpää kuvaa toimintaa.

Poliisitutkimusten mukaan asunnoista oli kertynyt tuloa kesästä 2003 lokakuuhun 2004 yhteensä 170 000 euroa.

- Niissä saattoi asua useitakin. Joissain kaksiossa saattoi olla 3-4 naista, sanoo Sillanpää.

Poliisitutkimusten mukaan asuntovälitystä hoitanut nainen piti itse osan rahoista. Osa vietiin Venäjän kaupalliseen edustustoon. Poliisin mukaan edustuston työntekijöitä on hankala saada vastuuseen, koska heitä suojaa diplomaattinen koskemattomuus. Poliisi ei päässyt kuulustelemaan miehiä. Kahdesta edustustossa työskennelleestä miehestä on tehty virka-apupyyntö Venäjän viranomaisille.

Nyt valmistunut esitutkinta koskee kuitenkin vain naista. Hänen osaltaan juttu siirtyy lähipäivinä syyttäjälle. Kaupallisesta edustustosta ei haluttu tänään kommentoida paritusjuttua.

Tuotto kovista vuokrista

Paritustoiminnan epäillään jatkuneen pitkään. Tuottoja on kyetty selvittämään puolentoista vuoden ajalta, jonka aikana prostituutiolla on poliisin mukaan tienattu noin 170 000 euroa. Tuottoa on tullut ainakin prostituoiduilta perityistä kovista vuokrista.

Asuntojen päivävuokra on vaihdellut 35 ja 40 euron välillä. Asunnoista ei ole ollut tapana tehdä vuokrasopimuksia eikä vuokria ole maksettu pankkitileille. Parittajaksi epäilty nainen on kuulusteluissa myöntänyt osan epäilyistä.

Poliisin mukaan bisnestä pyörittäneelle naiselle oli luvattu "hyvä virka" operaattorina asuntohotellihankkeeseen. Helsingin Punavuoreen oli suunniteltu hotellia, jonka olisi vuokrannut naiselle epämääräinen Moskova-niminen taho. Poliisi epäilee, että myös hotellia suunniteltiin prostituutiota varten, mutta hanketta ei ehditty toteuttaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 19.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.