Mainos

Venäjän armeijalle lupa suojella kansalaisiaan asein ulkomailla

Venäjän armeija saa uusia valtuuksia. Duumassa olevan lakiesityksen mukaan Venäjä voi suojella tarvittaessa asein ulkomailla asuvia kansalaisiaan.

Suomalaisasiantuntijan mukaan Venäjä itse asiassa paikkaa jälkikäteen lakipuitteita.

- Tämä lakivalmistelu vahvistaa nyt juuri sitä, mitä Venäjä teki Georgiassa. Se lähti puolustamaan sinne omien sanojensa mukaan omia kansalaisiaan. Kuten sanoin, Suomelle tämä ei aiheuta uhkaa, mutta esimerkiksi Baltian maissa tätä pelätään, että mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Yksi kohde on tietysti Ukrainan Krim, sanoo majuri Heikki Lehtonen maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Venäjän turvallisuusneuvosto sanoo, että uudessa doktriinissa Venäjän tulee varautua niin paikallisiin, alueellisiin ja jopa laajamittaisiin suuren luokan konflikteihin.

Venäjä haikailee suurvalta-asemaansa

Myös laajennettu sotilasoppi on tekeillä. Suomessa nähdään, että Venäjä haikailee menneitä.

- Venäjä pyrkii palauttamaan suurvalta-asemansa, joka Neuvostoliitolla on aikanaan ollut. Yksi keino siihen on, että Venäjä valmistautuu kaikkiin mahdollisiin tulevaisuuden tilanteisiin. Yksi niistä saattaa olla laajamittainen sota. Ei se tarkoita, että Venäjä näkee tällä hetkellä uhkakuvana laajamittaisen sodan, mutta siihen pitää valmistautua, Lehtonen arvioi.

Venäjällä on Lehtosen mukaan tällä hetkellä heikot resurssit toteuttaa suunnitelmansa.

- Taloudellinen lama vaikuttaa sielläkin. Jos öljyn hinta lähtee nousuun, se auttaa Venäjän taloudellista tilannetta huomattavasti.

Voimavaroista ja toimintatavasta kertoo myös Georgian operaatio, joka tehtiin vanhalla kalustolla, suurella massalla ja sopivasti sen jälkeen, kun joukot alueella olivat jo järjestyksessä suurten sotaharjoitusten jälkeen.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.