Mainos

Venäjä suree patriarkka Aleksi II:n kuolemaa

Venäjällä surraan maan ortodoksisen kirkon päämiehen, patriarkka Aleksi II:n kuolemaa. Patriarkka kuoli kotonaan Moskovan lähistöllä tänä aamuna. Hän oli 79-vuotias.

Venäjän ortodoksista kirkkoa vuodesta 1990 johtanut Aleksi oli paitsi vahvan kirkon päämies, myös aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja, jolla oli läheiset suhteet maan johtoon.

- Maatamme ja yhteiskuntaamme on kohdannut suuri suru, sanoi presidentti Dmitri Medvedev, joka peruutti patriarkan kuoleman vuoksi vierailunsa Italiaan.

Myös pääministeri Vladimir Putin kutsui Aleksin kuolemaa suureksi menetykseksi. Hän luonnehti patriarkkaa merkittäväksi valtiomieheksi, joka teki paljon Venäjän puolesta.

Moskovassa kaupungin sadat kirkot soittivat kellojaan patriarkan muistoksi.

Vieraili useita kertoja Suomessa

Aleksi syntyi Tallinnassa vuonna 1929. Ortodoksikirkon johtoon hän nousi juuri ennen Neuvostoliiton hajoamista. Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa Jukka Paarma muisti patriarkkaa vahvana johtajana.

- Patriarkka oli merkittävä muutosjohtaja, kun Venäjän ortodoksinen kirkko elpyi ensin Neuvostoliiton avoimuuden alkaessa ja sitten uuden Venäjän muotoutuessa, Paarma sanoi.

Aleksi vieraili useita kertoja Suomessa luterilaisen ja ortodoksisen kirkon vieraana. Paarman mukaan hän myös tuki Inkerin suomalaisseurakuntien toiminnan elpymistä.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo toimitti patriarkan muistopalveluksen Uspenskin katedraalissa Helsingissä perjantaina.

Yhdisti Venäjän ortodoksisen kirkon

Aleksi II tunnettiin konservatiivina, joka puolusti perinteisiä venäläisiä arvoja ja arvosteli länsimaita liiasta vapaamielisyydestä. Viime vuonna patriarkka nimitti homoseksuaalisuutta synniksi ja sairaudeksi puhuessaan Euroopan neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle.

Kirkon sisällä Aleksi oli syvästi arvostettu hahmo, jonka johdolla Venäjän ortodoksinen kirkko yhdistyi viime vuonna 80 vuotta kestäneen hajaannuksen jälkeen.

Venäjän ortodoksisella kirkolla on perinteen mukaan puoli vuotta aikaa valita Aleksin seuraaja. Valintaprosessin kulkua ei ole tarkkaan kerrottu.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.