Mainos

Venäjä näyttää vahvistavan joukkojaan

Venäjä näyttää vetäytymisen sijasta vain vahvistavan joukkojaan Etelä-Ossetiassa.

Kirjeenvaihtajan mukaan Etelä-Ossetian rajan suuntaan on aamupäivän aikana siirtynyt Pohjois-Ossetiasta lisää sotilaita ja sotilasajoneuvoja, joilla on ollut mukanaan myös jonkin verran raskasta aseistusta. Toiseen suuntaan on tullut ainoastaan ambulanssisaattue.

Venäjä on luvannut vetää valtaosan joukoistaan pois Georgiasta tämän päivän aikana. Joukot on määrä vetää Etelä-Ossetiaan, mistä ne siirtyvät Venäjälle kymmenen päivän sisällä.

Eilen ilalla Venäjän puolustusministeri Anatoli Sedjukov korosti kuitenkin edelleen Venäjän aikaisempaa lupausta, jonka mukaan maa vetää suuren osan sotilaistaan pois jo tänään. Sedjukov vakuutti maansa pitävän kiinni lupauksestaan.

Silminnäkijöiden mukaan eilisen aikana Venäjän vetäytyminen vaikutti sujuvan hitaasti.

Paikalla olevan Suomen ulkoministerin Alexander Stubbin mukaan humanitaarinen apu pääsee kulkemaan lähes esteettä, mutta siviilien suojeleminen on puutteellista.

Viron ulkoministerin Urmas Paetin mukaan Venäjän toimet Kaukasuksella eivät ole muuttaneet Euroopan turvallisuustilannetta.

Hänen mielestään EU:n ja Venäjän suhde on kuitekin selvästi kärsinyt Venäjän toimista Kaukasuksella. Viron mielestä EU:n pitäisi vakavasti harkita sanktioiden asettamista Venäjälle.

"Venäjä yhä paikalla"

MTV:n kirjeenvaihtaja Merja Sundströmin mukaan Venäjä ei ole vielä aloittanut vetäytymistään.

- Päinvastoin, he eilen antoivat jälleen uuden aikataulun vetäytymiselleen. Venäjä sanoo nyt vetäytyvänsä 10 päivän kuluessa, kun vähän aikaa sitten sanottiin heidän vetäytyvän tähän päivään mennessä, Sundstöm kertoo paikan päältä Georgiasta.

Sundström liikkuu Georgiassa yhdessä Etyjin tarkastajien mukana.

USA vaatii joukkoja heti pois

Yhdysvallat syyttää Venäjää Georgiaa koskevien lupausten rikkomisesta. Valkoisen talon mukaan vetäytymisessä on nyt vitkuteltu tarpeeksi ja venäläisjoukkojen on poistuttava Georgiasta heti.

Venäjä sanoo pitävänsä kiinni aikeista vetää pois joukot iltaan mennessä. Joukot on määrä vetää Etelä-Ossetiaan, mistä ne siirtyvät Venäjälle kymmenen päivän sisällä.

Venäjän mukaan Etelä-Ossetiaan ja sitä ympäröivälle puskurivyöhykkeelle jää kuitenkin nk. rauhanturvajoukko. Tätä Georgia ei hyväksy.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.