Mainos

Venäjä marssi ulos Georgia-neuvotteluista

Venäjä on marssinut ulos Sveitsissä järjestetyistä Georgia-neuvotteluista. Asiasta kertoo Georgian presidentti Mihail Saakashvili.

Saakashvilin mukaan tämä tarkoittaa, ettei Venäjällä ole minkäänlaista halua osallistua maiden välisen selkkauksen jälkeiseen diplomaattiseen prosessiin. Neuvotteluihin osallistuneen Abhasian edustajan mukaan Venäjän ja Georgian neuvottelijat eivät tavanneet.

EU:n edustaja kertoo, että neuvotteluja lykätään ensi kuulle. Syyksi kerrotaan "erimielisyydet menettelytavoista".

Geneven tapaamiseen osallistuivat Venäjän, Georgian ja Abhasian lisäksi myös Etelä-Ossetia, EU, YK, Yhdysvallat sekä Etyj. Etyjistä paikalla oli erityisedustaja Heikki Talvitie.

Venäjä vaatii hyökkäämättömyyssopimuksia

Venäjä on vaatinut Georgiaa allekirjoittamaan hyökkäämättömyyssopimukset Abhasian ja Etelä-Ossetian kanssa. Samalla se vaatii näiden alueiden johtajia mukaan Geneven Georgia-neuvotteluihin. Venäjän ulkoministeriön edustaja esitti vaatimukset ennen neuvottelujen alkamista.

Neuvotteluissa esille oli tarkoitus nostaa muun muassa Georgian sodan aiheuttamien pakolaisten tilanne sekä turvallisuus. Venäjä haluaa, että sen itsenäisiksi tunnustamat Abhasia ja Etelä-Ossetia saavat neuvotteluiden tuloksena oikeudellisesti sitovat turvallisuustakeet.

Georgian ja Venäjän edustajien oli määrä neuvotella tänään Georgian sodan jälkeisestä tilanteesta ensimäistä kertaa kasvokkain.

Venäläisjoukot tunkeutuivat Georgiaan elokuussa, kun georgialaissotilaat olivat hyökänneet itsenäisyyttä tavoittelevaan Etelä-Ossetiaan. Konflikti ajoi tuhansia ihmisiä kodeistaan.

Stubb pohjustamassa kokousta

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtaja, Suomen ulkoministeri Alexander Stubb pohjusti Georgian ja Venäjän tapaamista jo eilen. Stubb tapasi YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin ja Ranskan ulkoministerin Bernard Kouchnerin asian takia.

Miesten työpäivällisellä ja sen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa olivat läsnä myös EU:n korkea edustaja Javier Solana, EU:n ulkosuhdekomissaari Benita Ferrero-Waldner ja YK:n pakolaispäävaltuutettu Antonio Guterres.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.