Venäjä hautaa viimeisen tsaarinsa

Julkaistu 11.07.1998 17:47

Venäjä hautaa viimeisen tsaarinsa päivälleen 80 vuotta sen jälkeen, kun lokakuun vallankumouksessa valtaan nousseet ampuivat Nikolai II:n, hänen perheensä ja neljä palvelijaa Jekaterinburgissa heinäkuussa vuonna 1918.

Ensi perjantaina järjestettävän valtiollisen hautajaistilaisuuden päänäyttämö on Pietarissa sijaitsevan Pietari-Paavalin linnoitus, johon on ennestään haudattu 11 Romanov-sukuista tsaaria. Linnoituksen katedraalin suojissa saavat leposijansa Jekaterinburgin läheltä alunperin vuonna 1979 löydetyt yhdeksän vainajan jäännökset. Kruununperijä Aleksein ja yhden tsaariparin tyttären ruumista ei ole löydetty.

Jäännösten kohtalosta päätti valtiollinen, varapääministeri Boris Nemtsovin johtama komissio vuosien tutkimusten jälkeen. Komission mukaan jäännökset kuuluvat tsaarille, tämän puolisolle Aleksandra Fjodorovnalle ja kolmelle tyttärelle, joista Olgan ja Tatjanan tunnistusta pidetään varmana. Kolmannen tyttären jäännökset kuuluvat joko Marialle tai Anastasialle.

Joukkohaudasta on komission mukaan löydetty varmuudella myös henkilääkäri Jevgeni Botkinin, hovineiti Anna Demidovan, palvelija Aleksei Truppin ja kokki Ivan Haritonovin jäännökset. Komission virallinen kanta ei ole vakuuttanut kaikkia siitä, että Jekaterinburgin jäännökset todella kuuluvat tsaariperheelle.

Kirkko pidättyväinen

Venäjän ortodoksinen kirkkokaan ei ole ottanut lopullista kantaa siihen, kuuluvatko jäännökset tsaariperheelle. Pyhä synodi päätti kesäkuussa, etteivät Venäjän patriarkka Aleksi II eivätkä piispat osallistu tilaisuuteen.

Sen sijaan tsaariperheen surman vuosipäivänä Venäjän ortodoksissa kirkoissa toimitetaan panihida eli rukoushetki "traagisesti menehtyneen" tsaariperheen ja heidän palvelijoidensa kuoleman sekä "kaikkien vainon vuosina uskonsa takia kärsineiden" muistoksi. -Panihidan toimittaminen ei merkitse sitä, että kirkko tunnustaisi tai jättäisi tunnustamatta oikeiksi jäännösten alkuperästä tehdyt tieteelliset johtopäätökset, synodin julkilausumassa todetaan. Synodi kehottaa kaikkia venäläisiä katumaan perjantaina "tsaarinmurhan syntiä, joka tapahtui Venäjän kansan välinpitämättömyyden vallitessa". Venäjällä tapahtumasta vallitsevaa kaksijakoista käsitystä kuvastaa se, ettei myöskään Venäjän presidentti Boris Jeltsin osallistu hautajaisiin. Valtiota tilaisuudessa edustavat Nemtsov ja kulttuuriministeri Natalia Dementjeva.

Räätälöity rituaali

Hautajaisseremonian muotoseikat ovat tuottaneet runsaasti päänvaivaa järjestäjille. Mallia on jouduttu kaivelemaan arkistoista, ja moni kohta on jouduttu räätälöimään uutta ja vanhaa yhdistäen. -Emme ole koskaan aiemmin järjestäneet tsaarin hautajaisia, Pietarin apulaiskaupunginjohtaja Vladimir Jakovlev päivitteli viime viikolla.

Hän korosti, että tilaisuudessa on kysymys valtiollisista hautajaisista, joiden kulut hallitus maksaa. -Neuvostoaikana lähinnä kommunistisen puolueen pääsihteerit saivat valtiolliset hautajaiset, kertoo valtioneuvos, historioitsija Mihail Kornjakov, joka on osallistunut kaksipäiväisen tapahtuman "käsikirjoituksen" laatimiseen. Seremonia alkaa Pietarissa torstaina iltapäivällä, kun yhdeksää tammipuista arkkua Jekaterinburgista noutanut Aeroflotin lentokone laskeutuu Pulkovon lentokentälle.

Surumarssin soidessa arkut siirretään yhdeksään ruumisautoon, jotka ajavat kaupunkiin suruliputettua reittiä pitkin. Saattue ajaa Pietari-Paavalin linnoitukseen, missä arkut siirretään kunniavartion suojaamaan katedraaliin yöksi. Hautajaisseremonia alkaa katedraalissa puolilta päivin. Panihidan jälkeen arkut lasketaan Pyhän Katariinan kappelin lattian alle.

Kiertueesta luovuttiin

Tapahtumasta muodostuu aiottua suppeampi. -Aluksi suunnittelimme reittiä, joka olisi noudattanut tsaariperheen vankeusmatkaa takaperin Jekaterinburgista siperialaisen Tobolskin kaupungin kautta Pietarin lähellä sijaitsevaan Tsarskoje Seloon, jossa tsaariperhe oli ensin arestissa. Luovuimme siitä, koska Venäjä ei ole kypsä tällaiseen, Kornjakov kertoo.

Järjestelykomitea on myös joutunut kärhämöimään seremonian yksityiskohdista monen tahon kanssa. Romanovien suvun päänä itseään pitävä Leonida Georgijevna Romanova ei saavu Pietariin, koska Venäjä ei suostu myöntämään hänelle keisarillisen huoneen päämiehen statusta.

-Romanovit tulevat tänne yksityishenkilöinä ja omalla kustannuksellaan, Jakovlev painotti. Puolisataa Romanovin suvun jäsentä kerääntyy Pietariin eri puolilta maailmaa Australiaa ja Uruguayta myöten. Kolmisenkymmentä valtiota lähettää edustajansa tilaisuuteen. Useimpia maita edustaa suurlähettiläs - Suomea Moskovan suurlähettiläs Markus Lyra. Englannin kuningashuonetta edustaa epävirallisesti Kentin prinssi Michael.

Pietaria somistetaan

Pietarin seremoniaa seuraa paikan päällä tuhatpäinen toimittajajoukko, minkä takia kaupunkia on ehostettu rivakasti. -Koko maailman katseet suuntautuvat Pietariin, Jakovlev hehkutti. Linnoitusta ja katedraalia on korjailtu, hautajaissaaton reitillä katuja on paikattu ja taloja maalattu. Samaan aikaan talojen seinille on ilmaantunut hautajaisten vastaisia iskulauseita.

Myös turistibisnes on ottanut tilaisuudesta vaarin. Liki loppuunmyydyt Pietarin keskustahotellit ovat tuplanneet hintansa, ja jokunen ravintola mainostaa tsaarillista ruokalistaa. Pietarissa avataan ensi viikolla myös kolme Nikolai II -aiheista näyttelyä. Kaupunkiin odotetaan kesäisen turistitungoksen lisäksi tuhansia uteliaita.

Myös hautajaisten vastustajat aikovat ilmaantua kaduille: kommunistit jakavat lentolehtisiä, ja Jekaterinburgin jäännökset väärennökseksi tuominnut Pietarin ortodoksinen radioasema kutsuu väkeä omaan rukoushetkeen Verikirkon luokse. Äärivasemmistolainen pienpuolue suunnittelee puolestaan varjohautajaisia "Nikolai II viimeksi syömän kananluille".

(STT-Riitta Turunen)