Venäjä esti Srebrenican surmien tunnustamisen kansanmurhaksi

Vuoden 1995 Srebrenican joukkomurhan nimeäminen kansanmurhaksi ei mennyt läpi YK:n turvallisuusneuvostossa. Asiaa koskevan päätöslauselmaehdotuksen kaatoi veto-oikeudellaan Venäjä.  

– Tämä on merkittävä päivä Serbialle, sanoi Serbian presidentti Tomislav Nikolic.  

Hänen mielestään nyt estettiin koko Serbian kansan leimaaminen kansanmurhaajiksi.  

– Venäjä myös osoitti olevansa todellinen ja aito ystävä, hän sanoi.  

Bosnian pääkaupungissa Sarajevossa Srebrenican äidit -järjestön johtaja Munira Subasic puolestaan uskoi, että Venäjän veton jälkeen luottamus ja sovinto eivät ole mahdollisia.  

Venäjän edustajan Vitali Tshurkinin mukaan Britannian luonnostelema päätöslauselmaehdotus "ei ollut rakentava, vaan vastakkainasetteleva ja poliittisesti tarkoitushakuinen".  

Britannian edustaja Peter Wilson puolestaan syytti Venäjää asettumisesta niiden puolelle, "jotka eivät halua hyväksyä tosiasioita."  

– Srebrenicassa tapahtui kansanmurha. Se on lainopillinen fakta, ei poliittinen tuomio. Tässä asiassa ei ole olemassa kompromissia.  

Kesällä 1995 Srebrenicassa surmattiin noin 8000 Bosnian muslimimiestä ja -poikaa, kun Bosnian serbijoukot valtasivat kaupungin. Vuosina 1992-1995 käyty Bosnian sota on hiertänyt Bosnian ja Serbian välejä, sillä Serbia tuki sodassa Bosnian serbijoukkoja.  

Serbian pääministeri muistojuhlaan  

Serbian pääministeri Aleksandar Vucic matkustaa Srebrenicaan kansanmurhan 20-vuotismuistojuhlaan. Jo aiemmin osallistumishalunsa ilmaissut Vucic kertoi Serbian hallituksen päättäneen hänen vierailustaan virallisesti.  

Vucicin mukaan Serbia tuomitsee Srebrenican rikokset ja haluaa osoittaa kunnioitusta uhreille.  

– On aika näyttää, että olemme valmiita sovinnontekoon ja painamaan päämme uhrien edessä, Vucic sanoi.   

Serbian silloinen presidentti Boris Tadic vieraili maansa ensimmäisenä johtajana kansanmurhan 10-vuotismuistotilaisuudessa vuonna 2005. Serbian johtajat eivät kuitenkaan ole suostuneet kuvaamaan tapahtumia kansanmurhaksi.  

YK:n kansainvälinen sotarikostuomioistuin Haagissa on päättänyt, että Srebrenican joukkomurha oli kansanmurha.  

Srebrenican kansanmurhan 20-vuotismuistojuhla pidetään lauantaina.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja