Mainos

Varovaisuutta pankkiautomaateille – konnat käyttävät kortteja ulkomailla

Luotto- ja pankkikorttien kopiointi on kasvava rikollisuuden muoto. Viime vuonna siitä jäi kiinni viisi kertaa enemmän rikollisia kuin vuotta aikaisemmin.

Ulkomailta saapuneet liigat kopioivat korttien tiedot ja lähettävät ne eteenpäin, usein Yhdysvaltoihin. Siellä rahaa on mahdollista nostaa pelkän magneettijuovan tietojen ja pin-koodin avulla.

Ruotsissa pankkiautomaatit suojattiin viime vuonna ja rikollisliigat siirtyivät Suomen puolelle. Rikolliset kiinnittävät automaatteihin niin kutsutun skimmauslaitteen, joka kopioi maksukortin magneettijuovan. Samalla piilokamera kuvaa videolle tunnusluvun, ellei asiakas suojaa sitä.

Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa ei kopioilla voi nostaa rahaa, koska euroalueella on käytössä sirukortit. Niiden tietoja ei toistaiseksi ole onnistuttu kopioimaan.

Viime syksynä Suomessa jäi kiinni bulgarialainen ja romanialainen kopiointiliiga. Yhdysvaltain lisäksi kopioiduilla korteilla on nostettu rahaa ainakin joissakin Afrikan maissa sekä Jordaniassa, Bulgariassa ja Romaniassa.

Toimittaja Risto Rumpunen huomasi viime lokakuussa, että hänen kopioidulla kortillaan oli yritetty kuusi kertaa nostaa rahaa Manhattanilla, New Yorkissa. Rumpunen oli samaan aikaan Suomessa.

Tapahtuman seurauksena syntynyt juttu nähdään tänään 45 minuuttia -ohjelmassa kello 20.05.

Kuinka kortti suljetaan

Jos korttisi katoaa tai varastetaan tai epäilet, että se on kopioitu, on tärkeää että ilmoitat siitä välittömästi pankkien sulkupalveluun tai kortin myöntäneen yhtiön ilmoittamaan sulkunumeroon.

Pankkien sulkupalvelussa voidaan sulkea kaikkien suomalaisten pankkien pankkikortit, yhdistelmäkortit ja myös pelkät Visa- tai MasterCard -kortit. Palvelu toimii ympäri vuorokauden numerossa 020 333 (ulkomailta soitettaessa numero on +358 20 333). Numero on hyvä tallettaa matkapuhelimen muistiin.

Lisää aiheesta illan 45 minuuttia -ohjelmassa kello 20.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.