Mainos

Varoitus huonosta ajokelistä Pohjois-Lappiin - tulossa lunta ja räntää

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta ajokelistä Pohjois-Lappiin lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen.

Voimakas sadealue liikkuu päivän aikana kohti pohjoista. Illalla sadealueen pohjoisreuna viilenee niin, että osa sateesta tulee räntänä Pohjois-Lapissa.

– Yön aikana voi sataa paikoin lunta, mutta sää lämpenee perjantaina ja mahdollinen lumi sulaa pois nopeasti, sanoo MTV3:n meteorologi Miina Manninen.

Ensi viikon alkupuolella sää lämpenee hieman, eikä lisää lunta ole luvassa. Pakkasyöt ovat selkeässä säässä mahdollisia pohjoisessa.

– Hallaa voi esiintyä myös idässä. Sää on kuitenkin hyvin pilvistä, jolloin hallaa ei pääse syntymään, sanoo Miina Manninen.

Yöpakkasia on Ilmatieteen laitoksen mukaan tänä syksynä ollut jo Vihtiä, Hämeenlinnaa ja Lappeenrantaa myöten. Syksyn alin pakkaslukema on mitattu Sallan Naruskassa 9. syyskuuta, -5,2 astetta.

Ensimmäiset lumisateet satavat syksyisin tunturien huipuille jo varhain, tavallisesti elo-syyskuussa. Esimerkiksi Saana-tunturin huipulle satoi tänä vuonna hetkeksi lunta elokuun lopussa. Ilmatieteen laitoksen mukaan ensimmäinen ehjä lumipeite tulee Lapin pohjoisosaan keskimäärin juuri näihin aikoihin, syys-lokakuun vaihteessa ja lokakuun alussa. Maan keskiosaan lunta tulee ensimmäisen kerran keskimäärin lokakuun loppupuolella, etelään ja lounaaseen marraskuun puoliväliin mennessä.

Tilastoissa ensimmäinen ehjä lumipeite määritellään niin, että aamulla maassa on yksi senttimetri lunta.

Sateiden etenemistä, keliä ja kelikameroita voi seurata MTV3:n sääsivustolta.

Katso alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.