Mainos

Varo matkailija: Tropiikista saatu suolistomato voi piilotella kuukausia

Tropiikissa suolistoon päätynyt mato paljastuu monesti vasta kuukausia kotiinpaluun jälkeen. Lääkäripäivillä puhuneen asiantuntijan mukaan matkailijan pitäisikin hakeutua näytteenottoon noin kolmen kuukauden kuluttua paluusta, jos hän epäilee saaneensa madon.

- Matoihin liittyvästä huolesta ei pääse heti kotiinpaluun jälkeen eroon, sillä madot kasvavat elimistössä hitaasti. Niiden havaitseminen on mahdollista vasta useiden viikkojen tai kuukausien kuluttua matkasta, sanoo dosentti Sakari Jokiranta Helsingin yliopistosta.

Varsinkin trooppisissa maissa reissaava altistuu monentyyppisille matoinfektioille, joista suuri osa on joko oireettomia tai vähäoireisia. Jos oireita tulee, ne kehittyvät yleensä vaivihkaa. Näin ollen matkailija ei välttämättä yhdistä esimerkiksi vähäisiä tai ajoittaisia vatsaoireita matkaan, varsinkin kun kotiinpaluusta on kulunut jo useita kuukausia.

Esimerkiksi Belgiassa toissa vuonna tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että matkan jälkeen hoitoon hakeutuneista 35 prosentilla oli vatsaoireita. Suolistomatoja löytyi kuitenkin vain 2,7 prosentilla potilaista. Suomessa matoinfektio paljastuu vuosittain noin 300 potilaalla.

Matolääkkeiden teho vaihtelee

Maailmanlaajuisesti madot ovat varsin tavallisia loisia: maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan ainakin kolme miljardia ihmistä kantaa suolessaan matoja. Turisti ei yleensä saa elimistöönsä yhtä suuria matomääriä kuin pysyvästi tropiikissa asuva ihminen, jolle niistä voi seurata jopa kuolema.

- Perusterveellä ihmisellä muutama suolistomato ei yleensä ole vaaraksi terveydelle, puhumattakaan hengenvaarasta, Jokiranta sanoo.

Osa madoista voi aiheuttaa vatsaoireiden lisäksi suolistoon pientä verenvuotoa, tihentynyttä ulostustarvetta ja pientä ruumiin lämpötilan nousua.

Matoja hoidetaan lääkkeillä, joiden teho voi vaihdella hyvinkin paljon. Noin kolme kuukautta hoidon jälkeen onkin aiheellista käydä tarkistamassa, onko hoito tehonnut.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.