Mainos

Varainsiirtoveron muutos tuo suuria haasteita välitysalalle

Asunto-osakkeen ostajan varainsiirtovero noussee vuodenvaihteessa 1,6 prosentista 2 prosenttiin. Maan hallituksen suunnitelman mukaan vero ulotetaan koskemaan myös yhtiölainaa.

Muutoksilla valtio arvioi saavansa uutta tuottoa 80 miljoonaa euroa vuodessa. Asiasta on tehty periaatelinjaus hallituksen keväisessä kehysriihessä.

Yleisellä tasolla kyseistä korotushanketta voidaan pitää vääränsuuntaisena signaalina kuluttajille ja asuntomarkkinoiden osapuolille. Eräiden tutkijoiden mukaan vero vähentää kotitalouksien muuttoalttiutta ja johtaa asuntokannan tehottomaan käyttöön.

Uudet kynnykset ovat omiaan pidentämään jonkin verran asunnonvaihtosykliä ja vähentämään asuntokauppojen määrää, kun kuluttajat harkitsevat entistä pidempään itselle sopivan kodin hankintaa. Varainsiirtoveron korottaminen on omiaan heikentämään asunto- ja kiinteistösijoittamisen asemaa muihin sijoitusmuotoihin nähden. Se toimii myös vastoin verotuksen neutraalisuustavoitteita.

Kiinteistönvälittäjän näkökulmasta hallituksen tekemä ehdotus aiheuttaa työn tekemiseen liittyviä käytännön hankaluuksia ja uusia kustannuksia, arvioi KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Lue myös:

Teksti: Jokakoti / KVKL
Lähde: KVKL

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.