Mainos

Vapaita työpaikkoja 70, työnhakijoita 1800 – kunta päätti ratkoa asiaa näin

Ruotsalaisnuorten kansainvaellus töihin Norjaan kiihtyy. Norjassa ei ole lamasta tietoakaan, ja muuttajia houkuttelevat muun muassa huippupalkat.

Esimerkiksi Söderhamnin kunta kannustaa nuorten lähtöä maksamalla muuttajien matkat ja alkuajan vuokran.

Söderhamn on pieni kunta Pohjanlahden rannikon tuntumassa - lähin kaupunki meren takana on Pori. Kun Ericsson sulki ja lennosto lakkautettiin, Söderhamn syöksyi kriisiin.

– Meillä on 1800 työtöntä työnhakijaa. Vapaita työpaikkoja on 70, kertoo Söderhamnin työnvälityksen johtaja Mohamed Chabchoub.

Työttömyysaste Söderhamnissa on 25 prosenttia.

Samaan aikaan öljyrikas Norja suorastaan kirkuu työvoimaa palvelualoille. Niinpä Söderhamn on päättänyt vauhdittaa nuorten muuttoa länsinaapuriin töihin. Sata on jo lähtenyt ja parhaillaan 11 on lähdössä.

Kaikille hakijoille on tähän mennessä löytynyt työpaikka. Kunta maksaa matkat ja ensimmäisen kuukauden vuokran huippukalliissa Norjassa, sen jälkeen nuorten pitäisi tulla toimeen omillaan.

– Näyttää hyvältä. Töitä on tarjolla paljon ja niitä löytyy kaikkialta Norjasta, työnhakija Johan Nilsson arvioi.

Julkisuudessa on jonkin verran arvosteltu sitä että Söderhamn sysää tällä tavalla työttömät nuorensa ulkomaille. Mutta työnvälityksen mukaan se on paljon parempi vaihtoehto kuin toimettomuus kotipaikkakunnalla.

– Emme me heitä pois lähetä. Emme aio tyhjentää Söderhamnia tai Ruotsia - päinvastoin. Haluamme heidän palaavan takaisin kokemusta rikkaampina ja kilpailukykyisempinä työnhakijoina, työnvälityksen johtaja Chabchoub toteaa.

Kaikkiaan Ruotsista Norjaan on lähtenyt ainakin jo 125 000 nuorta – eikä muuttoliikkeen loppua ole näkyvissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.