Mainos

Vantaa tutkii outoa työmaaneuvottelua - kuuntele salanauhoite

Vantaan kaupunki on ryhtynyt selvittämään Hakunilan uimahallin remonttiin liittyvän erikoisen nauhoituksen sisältöä, kertoo 45 minuuttia -ohjelma.

Tallenne on peräisin työmaatoimistossa tammikuussa käydystä neuvottelusta. Tuolloin yrittäjä Mikko Mäkinen keskusteli oman yrityksensä betonointiurakasta koko projektia johtavan Rakennusliike R. Muhosen edustajien kanssa.

Mäkisen mukaan keskustelussa tuli esille yllättäen myös riita laatoitusurakasta, jota hänen yhteistyökumppaninsa oli tavoitellut. Mäkinen oli toiminut tarjouskilpailussa yhteistyökumppaninsa konsulttina.

Mäkinen kokee, että Rakennusliike R. Muhonen tarjosi neuvotteluissa hänelle 4 000 euroa rahaa vastineeksi siitä, että hän vaikenisi laattaurakkaan liittyvistä epäselvyyksistä.

Summa olisi piilotettu Mäkisen oman yrityksen laskutukseen. Mäkinen sanoo kieltäytyneensä tarjouksesta.

45 minuuttia -ohjelman hallussa oleva äänitallenne tukee Mäkisen näkemystä tarjouksen luonteesta. Tallenteella Rakennusliike R. Muhosen edustaja kertoo, että yrityksen tekninen johtaja on halunnut antaa Mäkiselle 4000 euroa, mikäli Mäkinen "oli saanut väärän käsityksen siitä laatoitushommasta".

Rakennusliikkeen edustajat pohtivat myös sitä, mihin lisätyöhön kyseinen 4 000 euron summa voitaisiin piilottaa.

Otteita keskustelusta 14.1.2011:

Rakennusliike R. Muhonen Oy:n vastaava mestari: Kyllä me keksitään siihen lisätyötä... näien laskutukseen keksitään kyllä sellainen..

Rakennusliike R. Muhonen Oy:n työpäällikkö: Mä pistän sen tuohon joku tämmöinen...

Vastaava mestari : Mutta ehdottomasti sitten niin, että se ei mene sitten eteenpäin.

Mikko Mäkinen: Ai..

Vastaava mestari: Se ei saa mennä, se on perkele kyllä niin noloa.

Työpäällikkö: Tai sitte joku toi liittolaattarakenne, se voi nyt olla neljä tonnia suurempi...

Vastaava mestari: Voipi periaatteessa ja siihen liittyvät...

Työpäällikkö: Elikkä se on nyt, kun se on 2600 niin se onkin sitten 6600...

Hetkeä myöhemmin vastaava mestari antaa vielä Mäkiselle ohjeen:

Vastaava mestari: Sun täytyy tuota olla sitten, jos tulee jotain rähinöitä tai muita, niin kyllähän sun täytyy olla oman etus kannalta pois siitä.

Rakennusliike: Kyse väärinymmärryksestä

Rakennusliike R. Muhonen Oy kiistää jyrkästi väitteen, että Mäkistä olisi yritetty ostaa hiljaiseksi. Toimitusjohtaja Toimi Niesniemen mukaan kyse oli itse asiassa laattaurakan suunnittelutöiden maksamisesta Mäkisen yritykselle. Niesniemi ei osaa selittää, miksi raha haluttiin piilottaa muihin lisätöihin.

Niesniemi sanoi haastattelussa maanantaina, että hän ei ollut ehtinyt oikein perehtyä nauhoitteen sisältöön. Hän kuitenkin arveli, että rakennusliikkeen edustajat olivat ymmärtäneet Mäkiselle tarjottavan asian väärin.

- Kolmas osapuoli on siinä ollut sanansaattajana kokouksessa. Jos siitä (keskustelusta) nostamalla irti erilaisia asioita saa tuollaisen käsityksen, niin minun tulkintani on ollut toinen.

Vantaan kaupungin tilakeskuksen johtaja Mika Savolainen kertoo kaupungin perehtyvän nyt nauhoitteen sisältöön. Rakennusliike R. Muhonen toimitti tilakeskukselle eilen selvityksen asiasta.

- Asia on vielä epäselvä. Me olemme kuitenkin tehneet selväksi, että emme hyväksy mitään hämärää toimintaa, Savolainen sanoo.

Rakennusliike suuttui nauhoitteesta

Nauhuri oli Mäkisen rintataskussa neuvottelun aikana. Muut keskustelijat eivät tienneet nauhoittamisesta.

- Halusin tallentaa keskustelun muistiinpanoja varten. Aiemmin oli jo syntynyt epäluottamuksen ilmapiiri. Olen varmistanut juristiltani, että nauhoittaminen oli sallittua, Mäkinen kertoo.

Rakennusliike R. Muhonen ilmoitti alkuviikosta, että se on tekemässä rikosilmoituksen keskustelun nauhoittamisesta ja nauhoitteen toimittamisesta eteenpäin.

- Tämä henkilö on syyllistynyt luvattomaan nauhoitukseen luottamuksellisessa neuvottelussa. Hän ei ole kysynyt mitään lupaa.

Niesniemi myös harmittelee sitä, että asia tulee esiin median kautta.

- Rakennusala on ennenkin pystynyt puhumalla asiat hoitamaan. Jos väärinkäsityksiä on, puhumalla ne täytyy selvittää eikä median kautta, Niesniemi sanoo.

Laattaurakka lopulta luottokelvottomalle yritykselle

Hakunilan uimahallin riitainen laattaurakka annettiin tammikuussa venäläis-virolaistaustaiselle yritykselle. Kyseisen yrityksen luottoluokitus on ollut pitkään heikko - nyt se on käytännössä luottokelvottomassa tilassa.

Maksuhäiriöitä on sekä yrityksellä itsellään että kahdella vastuuhenkilöllä. Yritys on myös poistettu ennakkoperintärekisteristä marraskuussa.

Niesniemi vakuuttaa, että Rakennusliike R. Muhonen tekee aina normaalit tilaajavastuuselvitykset. Tässä tapauksessa maksuhäiriötausta ei hänen mukaansa ollut ongelma, koska aliurakoitsija ei osta itse materiaaleja.

- Yritykselle maksetaan vain tehdystä työstä, Niesniemi selittää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.