Mainos

Vanhusten hallitsematon monilääkitys lisääntynyt

Iäkkäiden hallitsematon monilääkitys on lisääntynyt huolestuttavasti vanhustenhoidossa. Joka neljännen yli 85-vuotiaan päivittäinen lääkeannos on vähintään kymmenen kapselin suuruinen.

Kymmenen lääkkeen päiväannos on arkipäivää yhä useammalle vanhukselle. Yli 85-vuotiaista neljännes, naisista joka toinen syö samanaikaisesti kymmentä tai useampaa eri lääkevalmistetta vuoden jokaisena päivänä.

- Nämä on ihmisiä, jotka ovat kaikkein hauraimpia ja myöskin heillä elimistön reaktiot lääkkeisiin ovat erilaisia. Ne erittyvät, poistuvat elimistöstä huonommin. Ne jakaantuvat eri tavalla ja sitä kautta riskit myöskin lääkehaittoihin ovat huomattavasti suuremmat kuin nuoremmalla väestöllä, dosentti Sirpa Hartikainen Kuopion yliopiston geriatrisen hoidon kehittämiskeskuksesta kertoo.

Eri lääkevalmisteiden yhteiskäytön haittoja ei vielä tunneta riittävästi. Yhteensopimattomien lääkevalmisteiden arvellaan kuitenkin aiheuttavan huimausta, sekavuutta ja toimintakyvyn alenemista. Lääkehaittojen uskotaan myös olevan keskeinen syy iäkkäiden sairaalahoitoon joutumiselle.

Vanhusten kaatumistapaturmista noin joka kolmannen arvellaan liittyvän lääkehoidon haittoihin.

- Me tiedämme aika vähän lääkkeiden vaikutuksesta iäkkäillä. Me emme tiedä miten se lääkkeen kulku muuttuu, miten ne vasteet muuttuu, kun kaikkein vanhemmista on kysymys. Ylipäätään ei ole tietoa, Hartikainen muistuttaa.

Erityistä huolellisuutta vaatisi vielä toimintakykyisten, yksinasuvien vanhusten lääkehoito. Useissa tapauksissa kokonaisuutta ei tunne yksikään hoitava lääkäri.

- Minulla on semmoinen tuntuma, että siitä iso osa on tämmöistä hallitsematonta, jossa mennään luonnonvoimien ohjaamana. Käydään päivystyksessä ja saadaan lisää lääkettä. Ja jos siinä ei ole sitä vaihetta, että kaikki nämä asiat arvioidaan yhdessä, kootaan yhteen ja katsotaan, mikä on tarpeen, niin silloinhan tämä homma ei ole hallussa, Hartikainen painottaa.

Vanhusten lääkecocktailista entistä merkittävämmän osan muodostavat mielialalääkkeet. Erityisen suurta erilaisten keskushermostoon vaikuttavien lääkevalmisteiden käyttö on laitoksissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan peräti 86 prosenttia laitoksissa asuvista vanhuksista käyttää päivittäin psyykelääkkeitä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.