Mainos

Vanhempien tulojen vaikutusta opintotukeen halutaan vähentää

Lukioissa ja ammattikouluissa opiskelevien toimeentuloa halutaan parantaa vähentämällä vanhempien tulojen vaikutusta opintotukeen. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä ehdottaa, että täysi-ikäisille opiskelijoille opintolainaa myönnettäessä ei enää katsottaisi ollenkaan vanhempien tuloja.

Myöhemmin luovuttaisiin kokonaan vanhempien tuloihin perustuvasta harkinnasta myönnettäessä opintotukea 18-19-vuotiaille. Nykyisin itsenäisesti asuvan alle 20-vuotiaan toisen asteen opiskelijan tuki pienenee, jos vanhemmat tienaavat yli 40 800 euroa vuodessa.

Toisen asteen opiskelijajärjestöt pitävät ehdotuksia lupaavina ja opiskelijoiden tasa-arvoa edistävinä.

- Vanhempien tulojen vaikutuksen poistaminen itsenäisesti asuvilta täysi-ikäisiltä opiskelijoilta poistaisi merkittävän epäkohdan toisen asteen opintotuesta, sanoo Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Teppo Säkkinen.

Esitys: Opintotuki sidotaan elinkustannuksiin

Opintotukea ja asumislisää esitetään myös sidottavaksi elinkustannusten tasoon.

- Opintotuesta tulisi tasavertainen myös muiden indeksiin sidottavien tukien, kuten lapsilisän kanssa, sanoo ministeri Stefan Wallin (r.).

Sopua ei sen sijaan saatu opiskelijoiden asumisen tukitavasta. Vaihtoehtoina ovat nykyisen tyyppisen asumislisän maksaminen ja opiskelijoiden siirtäminen yleiseen asumistukeen.

Yleisessä asumistuessa hiertää se, että ansaita saa vähemmän kuin asumislisässä ja asuinkumppanin tulot pienentäisivät tukea. Vuokrakaton määrä olisi kuitenkin suurempi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.