Vanhatapion luomusta kierrätetään jo kolmatta kertaa Linnan juhlissa

Itsenäisyyspäivän vastaanotolle iltapukuja suunnitelleet Tiia Vanhatapio ja Janne Renvall suosivat kierrätystä ja kestävyyttä. Vanhatapion iltapuku nähdään sunnuntaina jo kolmattta kertaa juhlissa.

Vastikään Kultaisella Vaatepuulla palkitun suunnittelija Tiia Vanhatapion taidot ja kädenjälki näkyvät sunnuntai-iltana peräti kuuden linnan naisvieraan yllä. Iltapuvuista uusia on viisi, ja yksi on uusiokäytössä peräti kolmatta kertaa: Vihreiden Johanna Sumuvuori on käyttänyt pukua kahtena peräkkäisenä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolla, ja tänä vuonna sama, tosin pienin korjauksin uudistettu puku nähdään Vihreiden kaupunginvaltuutetun Elina Moision yllä.

– Kestävän kehityksen näkökulma kannattaa ehdottomasti huomioida, kun on kuitenkin kyse design-tuotteesta, johon panostetaan. Olen kertonut asiakkailleni, miten heidän pukujaan voi jatkossa käyttää myös erilaisissa tilaisuuksissa vaikkapa iltapuvun helmaa lyhentämällä, Tiia Vanhatapio kertoo.

Vanhatapion ateljeessa valmistuu puku myös ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsun saaneelle PMMP:n Paula Vesalalle.

PMMP:n Mira Luoti puolestaan saa iltapukunsa bändin luottovaatettajalta, persoonalliselta ja näyttävältä Ilveksenkuja-vaatemerkiltä.Ilveksenkujan takana on Miran sisarpuoli Kirsi Ailio sekä vaatesuunnittelija Nanda Björklund.

Tiia Vanhatapio vinkkaa, että tänä vuonna linnassa nähdään paljon mustaa ja muita tummia värejä sekä aitoja vintage-yksityiskohtia 40- ja 50-luvuilta.

Viime itsenäisyyspäivänä presidentinlinnassa Vanhatapion iltapuvussa pyörähtelivät Sumuvuoren lisäksi myös balettitanssija Minna Tervamäki, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sekä Marko Ahtisaaren puoliso Lisa Sounio.

Näyttävyyttä väreillä ja kolmiulotteisuudella

Uniikeilla iltapuvuillaan jo vuosia itsenäisyyspäivän juhlia seuranneita ilahduttanut Janne Renvall luottaa tänä vuonna aiempaa enemmän värien viehätysvoimaan. Renvall on suunnitellut tämän vuoden juhliin viisi iltapukua.

– Väreistä nähdään ainakin luunvalkoista, syvää lilaa ja heleää punaista. Lisäksi tämän vuoden puvuissani näkyy entistä voimakkaammin kankaiden tekstuurit, pinnat ja kuviot. Pukuun saa ikään kuin kolmiulotteisuutta, kun siihen on käytetty saman sävyisiä, mutta eri materiaalia olevia kankaita, hän kertoo.

Renvall suunnitteli presidentti Tarja Halosen iltapuvun itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2002.

Viime vuonna linnaan vaaleassa, empirelinjaisessa Renvallin suunnittelemassa iltapuvussa saapunut Seija Alatalo aikoo myös tänä vuonna luottaa suunnittelijaan – tosin naisen yllä nähdään nyt uusiokäytössä vuoden 2006 itsenäisyyspäivän vastaanotolle valmistunut asu.

Janne Renvall suunnittelee kunkin puvun yksilölliseksi kappaleeksi.

– En varsinaisesti tee korjaustöitä esimerkiksi edellisten vuosien puvuille, ajattelen mieluummin niin, että suunnittelen puvun kerralla valmiiksi. Pyrin tekemään jokaisen asun ehdottomasti sellaiseksi, että sillä on käyttöä myöhemminkin, Janne Renvall korostaa.

– Neuvon vaikkapa pitämään asua pari vuotta vaatekaapissa, jonka jälkeen se on jälleen ajankohtainen ja kuin uusi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat