Kuningas nousi istuimelleen – Bottas kiivastui: MTV seurasi Japanin GP:tä

Japanin Suzukassa ajettu Formula 1 -kauden neljäs osakilpailu päättyi Red Bullin kaksoisvoittoon järjestyksessä Max Verstappen – Sergio Pérez. Ferrarin Carlos Sainz oli kolmas, Sauberin suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas 14:s. MTV Urheilu seurasi kilpailun tapahtumia tässä artikkelissa.

Lopputulokset:

1. Verstappen
2. Pérez
3. Sainz
4. Leclerc
5. Norris 
6. Alonso
7. Russell
8. Piastri
9. Hamilton
10. Tsunoda
11. Hülkenberg
12. Stroll
13. Magnussen
14. Bottas
15. Ocon
16. Gasly
17. Sargeant

Kuljettajien MM-pistetilanne:

1. Verstappen 77
2. Pérez 64
3. Leclerc 59
4. Sainz 55
5. Norris 37

Valmistajien MM-pistetilanne:

1. Red Bull 141
2. Ferrari 120
3. McLaren 69
4. Mercedes 34
5. Aston Martin 33

Maali: Verstappen ja Pérez tuovat Red Bullille kaksoisvoiton. Sainz Ferrarilla kolmas. Magnussenin seilaamisesta kisan kuluessa kiivastunut Bottas tulee maaliin 14:ntenä.

Viime kausien kuningas Verstappen nousi edellisen kisan keskeytyksen jälkeen taas valtaistuimelleen. Myös lisäpisteen kisan nopeimmasta kierroksesta nappaava alankomaalainen kuvailee kisaa "ihanaksi". Hänen mukaansa auto parani kilpailun edetessä.

Kierros 53/53: Russell ohittaa Piastrin pääsuoralla ja nousee seitsemänneksi.

Kierros 52/53: Piastria ja Russellia lukuun ottamatta kärkikymmenikössä ei ole kovaa kamppailua sijoituksista käynnissä, ja viimeiset kierrokset ovat vauhdissa. Bottas on 14:ntenä.

Kierros 51/53: Piastri sanoo tiimiradioon, ettei Russell antanut tilaa, minkä myötä hänen täytyi leikata mutkaan.

Kierros 50/53: Piastri puolustelee rujosti sijaansa Russellia vastaan ja pitää tiukasti sisälinjan, vaikka tila on radalta loppua kesken. Piastri pitää seitsemännen sijan.

Kierros 47/53: Myös Hülkenberg Bottaksen ohi, ja suomalainen 14:nneksi.

Kierros 46/53: Stroll lisäksi ohittaa Bottaksen. Suomalainen putoaa 13. sijalle.

Kierros 46/53: Magnussen ja Bottas ovat edelleen peräkanaa sijoilla 11 ja 12. Suomalainen ei ole onnistunut ohittamaan tanskalaista, jonka takana hän on ollut pitkään. Pistesijaan Bottaksella on matkaa kahdeksan sekuntia, ja kierrokset käyvät vähiin.

Kierros 46/53: Ferrari vaihtaa sijoituksia ilman draamaa. Sainz kolmanneksi Leclercin edelle.

Kierros 45/53: Talli terottaa Leclercille, ettei Sainzin kanssa taistelemiseen parane menettää aikaa. 

Kierros 44/53: – Yksi vielä palkintokorokkeelle, Sainzille viestitetään tiimiradiossa ohittamiseen viitaten.

Kierros 44/53: Sainz avaa siiven ja ohittaa Norrisin ongelmitta. Ferrari-kuski on nyt neljäntenä, tallikaverinsa Leclercin takana.

Kierros 42/53: Sargeant vetää pitkäksi ja hietikolle. Keltaiset liput hetkeksi voimaan. Williams-kuski selviytyy kuitenkin ilman osumaa ja pystyy palaamaan radalle.

Kierros 41/53: Sainz kysyy talliltaan: "Olenko kisaamassa vai mitä?" Hänelle vastataan, että kyllä, hän taistelee palkintokorokesijoituksesta.

Kierros 41/53: Järjestys:

1. Verstappen
2. Pérez
3. Leclerc
4. Norris
5. Sainz
6. Alonso
7. Piastri
8. Russell
9. Hamilton
10. Tsunoda
11. Magnussen
12. Bottas

Kierros 40/53: Hamilton otetaan kuudennelta sijalta varikolle. Takaisin radalle yhdeksäntenä, tallikaveri Russellin taakse.

Kierros 39/53: Hamilton kysyy talliltaan, pitäisikö hänen ajaa radalla pidempi stintti. Häneltä kysytään renkaista, ja britti kertoo niiden olevan hyvät.

Kierros 37/53: Sainz varikolle, samalla Red Bullit takaisin kärkikaksikoksi. Sainz on varikkostoppinsa jälkeen seitsemäntenä.

Kierros 36/53: Magnussen on yhä Bottaksen tulppana. Kaksikko on sijoilla 11 ja 12.

Kierros 36/53: Pérez ohittaa Leclercin ja nousee kolmanneksi. Kisaa johtava Sainz puolestaan käy hiukan leveällä renkaiden lukituksen jälkeen.

Kierros 35/53: – Raportoikaa hänestä! Bottas älähtää ja toteaa Magnussenin kiemurtelevan hänen edessään.

Verstappen varikolle. Sainz nousee väliaikaisesti kärkeen, Verstappen radalle toisena.

Kierros 34/53: Pérez ja Alonso samaan aikaan sisään. 

Kierros 33/53: Russell heittää, että hänen kypäränsä on lentämässä pois päästä pyörteiden vuoksi. Piastri tulee varikolle ja palaa radalle yhdeksännellä positiolla.

Kierros 30/53: Verstappen johtaa kisaa noin 11 sekunnilla ennen tallikaveriaan Péreziä. Myös Pérezin kaula seuraavaan kuskiin, Sainziin, on turvallinen, yli viisi sekuntia.

Kierros 28/53: Järjestys:

1. Verstappen
2. Pérez
3. Sainz
4. Alonso
5. Piastri
6. Leclerc
7. Russell
8. Norris
9. Hamilton
10. Hülkenberg
14. Bottas

Kierros 27/53: Leclerc ja Norris pysähtyvät samaan aikaan. Leclerc palaa radalle kuudennella sijalla, kun taas Russell ampaisee Norrisin eteen seitsemänneksi.

Kierros 26/53: Leclerc käy ruohikolla. Monacolaisella on rajuja vaikeuksia, ja alkaa olla varikkopysähdyksen aika. Pérez ohittaa hänet ja palaa kisassa kakkossijalle.

Bottas on tällä hetkellä 14:ntenä. Varikkoruletissa menetetyt sijat vaikeuttavat suomalaisen kauden ensimmäisten pisteiden metsästystä.

Kierros 25/53: Leclerciä ei ole otettu vielä sisään. Pérez on aivan hänen kannassaan kolmantena ja hakee kuumeisesti ohitusta.

Kierros 23/53: Varikolle iso läjä kuskeja, Bottas ja joukko pilotteja hänen ympärillään. Suomalainen menettää huonon pysähdyksen jälkeen sijoitukset Tsunodalle ja Strollille. Karvas isku suomalaisen pistesijataistelua ajatellen.

Kierros 21/53: Verstappen palaa paikallaan kisan kärkeen ohittamalla Leclercin. Hamilton pauhaa tiimiradioon, että strategiaa on vaihdettava. Mercedes kiikaroi varikkopysähdykselle sopivaa ikkunaa.

Kierros 20/53: Järjestys:

1. Leclerc
2. Verstappen
3. Norris
4. Pérez
5. Russell
6. Sainz
7. Hamilton
8. Alonso
9. Piastri
10. Magnussen
11. Bottas

Kierros 18/53: Bottaksella on kulkua. Suomalaisen ohituskaruselli jatkuu: hän kuittaa Logan Sargeantin edelle radan vasemmasta reunasta ja kapuaa 11:nneksi.

Kierros 17/53: Verstappen ohittaa nopeasti Russellin ja kuittaa itsensä kakkoseksi. Pérez painaa puolestaan Hamiltonin ohi viidenneksi.

Kierros 17/53: Verstappen kärjestä varikolle. Leclerc ja Russell nousevat hetkellisesti kärkikaksikoksi; kumpikaan ei ole vielä pysähtynyt. 

Kierros 16/53: Bottas ohittaa ykkösmutkassa komeasti Oconin ja nousee 12:nneksi.

Kierros 16/53: Nyt sisään tulevat sijoilta 2 ja 3 Pérez ja Sainz. Kummatkin jatkavat uusilla keskikovilla renkailla.

Kierros 14/53: Mercedes kehottaa Hamiltonia vaihtamaan sijoja Russellin kanssa eli päästämään tämän ohi. Näin käy, ja Russell on nyt kuudentena tiimikaverinsa edessä. Sauberin Guanyu Zhoulla on vaihdelaatikko-ongelma, ja hänen kisansa päättyy varikolle.

Kierros 13/53: Kuskeja alkaa yhä enemmän tulla varikolle. Muun muassa Piastri. Samalla Bottas ohittaa Gaslyn. Bottas nyt 13:ntena, juuri Piastrin takana.

Kierros 10/53: Russellin mukaan ohjaus alkaa tuntua oudolta, hän raportoi tiimiradioon tärinästä. Brittikuski on yhdeksäntenä, pykälän tallikaverinsa Hamiltonin takana.

Kierros 10/53: Verstappen johtaa kisaa 2,8 sekunnilla ennen Péreziä. Norris on kolmantena saman verran Péreziä perässä.

Kierros 8/53: Tsunoda tulee seuraavalla kierroksella varikolle. Hän oli Bottaksen edellä, mutta putoaa pysähdyksensä jälkeen pykälällä hänen taakseen. Kaksikko nyt sijoilla 15 ja 16. Bottaksella on saumat taistella tänään pisteistä.

Kierros 7/53: Bottas varikolle. Alle kova rengas. Suomalainen on nyt 17:ntenä ja takana radalla vain Hülkenberg.

Kierros 6/53: Pérez käy leveällä ja menettää aikaa.

Järjestys:

1. Verstappen
2. Pérez
3. Norris
4. Sainz
5. Alonso
6. Piastri
7. Leclerc
8. Hamilton
9. Russell
10. Tsunoda
11. Bottas

Haasin Nico Hülkenbergin kisa jatkui uusintalähdön jälkeen hankalasti. Hän on käynyt varikolla ja jatkaa kisaa viimeisenä mukana olevana kuskina.

Kierros 4/53: Yksi osuma on uusintalähdön jälkeen nähty. Ocon ilmoittaa Alpine-talllikaveri Gaslyn osuneen häntä kylkeen. Ocon pyysi tallia kertomaan, onko kaikki ok.

Kierros 3/53, uusintalähtö: Verstappen leikkaa arkailematta Pérezin eteen. Meksikolainen saa ensimmäistä lähtöä paremman startin, mutta jatkaa jälleen tallikaverinsa perässä kakkossijalla. Nyt matkaan päästään siististi, Bottas pitää 11. sijansa.

Kello 8.34: Kärkikymmenikön kuskeilla on kaikkia kolmea rengasseosta. Kärkinelikko on keskikovilla kumeilla, mutta kuskeilla on myös pehmeää ja kovaa rengasta. Rengaselementti tuo oman jännitysmomenttinsa kisan seurantaan.

Kello 8.32: Kuskit lähtevät varikolta suuntaamaan kohti lähtöruutuja.

Kello 8.30: Uusintakuvia katsomalla käy ilmi, että Albonilla ei ollut yksinkertaisesti saumaa ohittaa Ricciardoa niin ahtaasta tilasta radan oikealla reunalla. Silti mies lähti väkisin puskemaan ja pilasi samalla sekä oman että Ricciardon kilpailun.

Kello 8.24: Kisaa jatketaan niin sanotulla seisovalla lähdöllä lähtöruudukoista.

Kello 8.22: Kilpailun on määrä jatkua kello 8.32 Suomen aikaa.

Kello 8.18: Monet kuljettajat kysyivat tiimiradiossa talleiltaan, ovatko kolarissa olleet kuljettajat ok. Kuskeja tyynnytellään, että ovat. Kolari ei ollut raju tai voimakas, vaikka romua tulikin ja kisa jouduttiin keskeyttämään.

Kello 8.14: Kisaa ei olla vielä päästy jatkamaan punaisen lipun heiluttua. Kärjen tilanne on seuraava:

1. Verstappen
2. Pérez
3. Norris
4. Sainz
5. Alonso
6. Piastri
7. Hamilton
8. Leclerc
9. Russell 
10. Hülkenberg
11. Bottas

Kierros 2/53: Bottas nousi kahdella pykälällä 11:nneksi.

Uusinnasta näkyy, että Albon haki Ricciardosta ohitusta radan oikealla reunalla, mutta tila loppuu kesken ja hän osuu kylkeen. Kaksikon leikki päättyi siihen.

Lähtö: Verstappen kääntää Pérezin eteen ja pitää varmasti kärkipaikkansa. Red Bullit jatkavat kaksoisjohdossa. 

RB:n Daniel Ricciardo ja Williamsin Alexander Albon kolaroivat taaempana, ja kummankin kisa päättyy välittömästi.

Kilpailu keskeytetään kolarin jäljiltä punaisella lipulla!

Kello 8.03: Kuskit asettuvat yksi kerrallaan ruutuihinsa. Kohta mennään!

Kello 8.00: Kuljettajat ovat lämmittelykierroksella.

Kello 7.51: Ohittaminen radalla ei ole helppoa. Suzukassa on vain yksi DRS-vyöhyke, ja rata on paikoin hyvin kapea.

Kello 7.49: Ferrarin tallipäällikkö Frederic Vasseur puolestaan arvioi rengaskuluman olevan oleellisessa asemassa lämmön noustua.

– Eilen rengaskuluma oli hallinnassa, mutta katsotaan, Vasseur sanoo.

Kello 7.45: Valtteri Bottas pohtii, että "muutamaa astetta kuumempi" sää edistää renkaiden kulumista, mutta tämä ei ole dramaattista ja "kaikki ovat samassa veneessä". 

Kello 7.41: Suzukassa on kuivaa ja aurinkoista, lämpötila on päälle 20 celsiusasteen.

Kello 7.37: Viime kaudella Verstappen ajoi Japanissa paalulta voittoon, kuten mies tapasi tehdä pitkin kautta muissakin kisoissa. Tuolloin kärkikolmikon täydensivät McLarenit järjestyksessä Lando Norris ja Oscar Piastri. Bottaksen kisa päättyi keskeytykseen.

Kello 7.34: F1-kausi muuttui jännittävämmäksi Max Verstappenin edellisen kilpailun päätyttyä keskeytykseen, kun hänen Red Bullinsa jarrut syttyivät tuleen. Verstappen oli voittanut ensimmäiset kaksi osakilpailua.

Viime kisan voitti Ferrarin Carlos Sainz, jolta jäi puolestaan toinen osakilpailu väliin leikkauksen vuoksi. Hän on MM-sarjassa neljäntenä, 11 pinnaa Verstappenista. Espanjalainen lähtee kisaan neljäntenä, edellään Red Bullien lisäksi McLarenin Lando Norris.

Kello 7.28: Huomenta ja tervetuloa mukaan! Kisaan lähdetään mielenkiintoisista asetelmista MM-sarjan kärkikolmikon mahtuessa viiden pisteen sisään järjestyksessä Max Verstappen (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari) ja Sergio Pérez (Red Bull).

Leclercillä on kärkikolmikosta hankalin lähtöasema kahdeksannesta ruudusta.

Taistelisiko Valtteri Bottas tänään MM-kauden ensimmäisistä pisteistään? Sauberin suomalaiskuski on 13. lähtöruudussa.

Alla lähtöjärjestys:

Lue myös:

    Uusimmat