Mainos

Valtaosa automaattisista palohälytyksistä aiheettomia

Turhat palohälytykset työllistävät pelastuslaitoksia ja aiheuttavat kustannuksia.

Peräti 97 prosenttia automaattisista paloilmoituksista on aiheettomia. Suurin osa niistä aiheutuu ihmisen toiminnasta, ei laitevioista. Turhat hälytykset työllistävät pelastuslaitoksia ja aiheuttavat kustannuksia.

Helsingin keskuspelastusasema sai automaattihälytyskeikan Kauppatorin nurkille tänään iltapäivällä.

Palokunta ei voi etukäteen arvailla, palaako oikeasti vai ei. Joskus tarkat hälyttimet voivat laueta myös pölyn, pakokaasun ja vesihöyryn vuoksi. Tälläkin kertaa syy on se tavallinen: huoltotyöt rakennuksessa.

- Aina voidaan välttää tämmöisessä tapauksessa turha hälytys sillä, että ilmotetaan huoltomiehelle, joka kytkee ilmoittimen irti, palomestari Reima Roslöf Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta sanoo.

Vuodessa tapahtuu 16 000 turhaa automaattihälytystä. Sisäministeriössä jo toinen työryhmä neljän vuoden aikana totesi samat luvut ja riskit. Nyt tavoite on vähentää turhia hälyjä selvästi.

- Tätä tiedotusta on alettu toteuttaa, että nyt on tosi kyseessä, jatkotoimenpiteet voivat olla ikävämpiä. Keinona on sopimussakko. Ruvettaisiin katsomaan, että mitä se lähtö todella maksaa, yli-insinööri Jyrki Karvonen sisäasiainministeriön pelastusosastoltalta sanoo.

Toinen ehdotus on viiveaika.

- Se hälyttäisi kiinteistössä ja kiinteistössä olisi ryhmä, joka tarkastaisi ja peruisi sen, hän jatkaa.

- En hyväksyisi tuommoista. Laitteet ovat sitä varten, että ne hälyttävät mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Emme me voi koskaan sanoa, että siellä ei ole tulipaloa, tiedotuspäällikkö Pentti Grönroos Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta kertoo.

Vaikka turhia automaatti-ilmoituksia onnistuttaisiin vähentämään, silti niitä tulee jatkossakin.


(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.05.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.