Valmismatkat kannattaa maksaa luottokortilla

Valmismatkalle lähtijän on syytä tarkistaa matkanjärjestäjän luotettavuus matkatoimistorekisteristä, tähdentää Kuluttajavirasto. Lisäksi Kuluttajavirasto suosittelee maksamaan valmismatkat luottokortilla.

– Periaatteessa kuka tahansa voi ryhtyä myymään lentolippuja, ala ei ole luvanvarainen. Jos matkanjärjestäjä alkaa kuitenkin myydä valmis- eli pakettimatkoja, sen on rekisteröidyttävä Kuluttajaviraston ylläpitämään rekisteriin, kertoo Kuluttajaviraston valmismatkayksikön päällikkö Petteri Lehtonen.

Matkatoimistoalan liiton SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti korostaa hänkin, että rekisteri on kuluttajalle hyvä tietolähde.

– Sieltä näkee, onko matkanjärjestäjä antanut riittävät vakuudet. Vakuuden pitää kattaa kaikki asiakkaan matkanjärjestäjälle maksamat ennakkomaksut. Jos valmismatkaan sisältyy lentoja, vakuuden pitää lisäksi kattaa paluukuljetus, Mäki-Fränti listaa.

Luottokortti on varma maksutapa

Kuluttajaviraston Lehtonen arvioi, että luottokortti on hyvä tapa maksaa valmismatka.

– Luottokortilla maksava saa vakuudet suoraan kortin myöntäjältä. Matkanjärjestäjän vakuudet ovat pelkästään niitä varten, jotka ovat maksaneet matkansa muulla tavoin.

Vakuuksia ei tarvita myöskään silloin, jos matkanjärjestäjä laskuttaa pakettimatkansa kuluttajalta vasta matkan jälkeen.

– Tällöin kuluttajalla ei ole riskiä maksamiensa rahojen menettämisestä. Matkatoimistorekisteristä löytyy myös tieto siitä, jos yritys laskuttaa matkoistaan jälkikäteen, Lehtonen täydentää.

Hän samalla muistuttaa, että myös täysin asianmukaisesti rekisteröityneen järjestäjän matka voi epäonnistua.

– Rekisteri takaa sen, että matkatoimisto toimii lain mukaan. Jos tehty matka on omasta mielestä järjestetty huonosti, kannattaa ensimmäisenä tehdä reklamaatio matkatoimistolle. Mikäli sieltä ei saa hyvitystä, voi ottaa yhteyden valtakunnalliseen kuluttajaneuvontaan ja lopulta kuluttajariitalautakuntaan.

Lainsäädäntö koskee kaikkia valmismatkoja

Heli Mäki-Fränti myöntää, että myös matka-alalla on "harmaata toimintaa".

– Näin on siitä huolimatta, että alan itsesäätely ja -valvonta on tehokasta.

Hänen mukaansa pulmien syyksi paljastuu yleensä tiedon puute.

– Usein on kyse siitä, että esimerkiksi bussimatkoja järjestävät pienyritykset eivät ymmärrä, että valmismatkojen lainsäädäntö koskee heitäkin. Toki on myös tapauksia, joissa tieten tahtoen yritetään kiertää lakia. Tähän voi houkutella se, että vakuudet nousevat helposti suuriinkin summiin.

Valmismatkojen luotettavuus nousi Suomessa puheenaiheeksi viikonloppuna, kun yli sata Alma Tourin lomamatkalla ollutta suomalaisturistia jäi jumiin Bulgariaan.

Onko säännöissä puutteita, kun näin pääsi käymään?

– Se on hyvä kysymys. Onneksi tällaisia ongelmia sattuu harvoin. Sanoisin, että tässä on ollut kyse onnettomien yhteensattumien summasta, Mäki-Fränti arvioi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat