Mainos

Valio vetää kaupoista saastunutta ruokakermaa

Valion mukaan saastunut kerma ei ole haitaksi terveydelle. Osa myrkyllisiä jäämiä sisältävästä kermasta on ehtinyt jo kuluttajille asti.

Valio vetää kaupoista erän saastunutta ruokakermaa.

10 prosentin ja 15 prosentin ruokakermoista on löydetty myrkyllisiä jäämiä sisältävää sakeuttamisainetta. Nyt pois vedettävät kermat on valmistettu heinäkuun alussa, joten niiden Parasta ennen -päiväys on viimeistään 17.10.

Valion markkinointijohtajan Annikka Hurme pyytää kuluttajia palauttamaan saastuneen ruokakerman kauppaan. Valion mukaan pois vedettävä ruokakerma ei kuitenkaan aiheuta haittaa terveydelle.

Hurme arvelee, että saastunutta kermaa on käyttämättä kymmeniätuhansia pakkauksia. Hän ei osaa tarkasti sanoa, onko suurin osa saastuneesta ruokakermasta jo ihmisten jääkaapeissa vai vielä kaupoissa.

Kermoissa käytetystä sakeuttamisaineesta on löydetty korkeita dioksiinipitoisuuksia ja kiellettyä torjunta-ainetta pentakloorifenolia. Hurmeen mukaan sakeuttamisaine on puolestaan muokattu guarkumista, joka on peräisin Intiasta. Valiolle sakeuttamisaine päätyi sveitsiläisen raaka-ainetoimittaja kautta.

Kaupoissa jo huhtikuussa

Valio sai tiedon myrkyllisiä jäämiä sisältävästä lisäaineesta heinäkuun puolessa välissä, jolloin se aloitti tutkimukset. Hurmeen mukaan Valio käytti ensimmäisen erän vaaralliseksi huomattua lisäainetta jo huhtikuussa. Tämä erä ehti kuitenkin kuluttajille asti ja on Hurmeen mukaan niin sanotusti jo syöty.

Valion mukaan kermassa on sakeuttamisainetta erittäin vähän, mutta myrkyn määrä ylittää lain salliman dioksiinipitoisuuden.

Guarkumin dioksiinilähdettä ei tunneta

- Jos syö 0,3 desilitraa ruokakermaa, siinä on sama määrä dioksiinia, kuin kahdessa grammassa silakkaa, Hurme vertaa.

Valio lähettää kaupoille tiedon asiasta huomenna. Pois vedettävät ruokakermat ovat vihreissä pakkauksissa. 15-prosenttinen ruokakerma on 2 desilitran pakkauksessa ja 10-prosenttinen on 3,3 desilitran korkillisessa tetrapakkauksessa.

Valio lähettää kaupoille tiedon asiasta huomenna. Suomen lisäksi myrkkyä sisältävää guarkumia on mennyt ainakin kahteentoista maahan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Evira: Guarkumista takavarikkoja useissa maissa

Dioksiinia on todennäköisesti syntynyt Intiassa guar-palkokasvin viljelyn ja valmistuksen yhteydessä, arvioidaan elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio pitää todennäköisenä, että kasvin viljelyssä on käytetty kiellettyjä torjunta-aineita, joista on eri prosesseissa syntynyt dioksiinia.

Dioksiinia sisältäviä tuotteita on eri Euroopan maissa vedetty pois markkinoilta sitä mukaan kun EU:n komissio on eri maihin asiassa tiedottanut. Evira sai tiedon dioksiinin esiintymisestä guarkumissa heinäkuussa ja informoi asiasta edelleen Valiota.

Euroopassa on jo useissa maissa, muun muassa Irlannissa, vedetty markkinoilta pois elintarvikkeita, joissa dioksiinin määrä on ylittänyt sallitun rajan.

Suomessa otetaan kaupan hyllyiltä nyt pois ensimmäistä kertaa guarkumia sisältävä tuote dioksiinipitoisuuden takia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.