Mainos

Väkivalta leimahti jälleen Pohjois-Englannissa

Ainakin kahta miestä puukotettiin, 120 poliisia loukkaantui ja 36 ihmistä pidätettiin lauantaina pohjoisenglantilaisessa Bradfordissa puhjenneissa rotumellakoissa. Pidätettyjen joukossa on sekä valkoisia että aasialaista syntyperää olevia.

Noin 900 poliisia yritti pitää aisoissa noin tuhatta aasialaista syntyperää olevaa ja muutamaa valkoista nuorta, jotka heittelivät polttopulloja ja tiiliskiviä. Mellakoitsijat ovat poliisin mukaan tuhonneet myös liiketiloja ja varastaneet autoja. Poliisi aikoo rauhan palautumisesta huolimatta tarkkailla tilannetta lähipäivinä.

Kansallinen rintama provosoi


Levottomuuksien syynä oli äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman suunnitelma marssin järjestämiseksi kaupungissa. Marssi kuitenkin peruuntui, koska keskustaan oli kokoontunut suuri joukko rasisminvastaisten järjestöjen kannattajia. Britannian hallitus oli jo ennakolta kieltänyt marssin järjestämisen.

Poliisin mukaan väkivaltaisuudet alkoivat, kun ryhmä valkoihoisia miehiä poistui paikallisesta pubista. Väkijoukko luuli miehiä Kansallisen rintaman jäseniksi ja hyökkäsi näiden kimppuun. Bradford on noin 50 kilometrin päässä Oldhamista, jossa koettiin toukokuun lopussa Britannian pahimmat rotumellakat vuosikymmeneen. Uutistoimisto Reuters luonnehtii kuitenkin Bradfordin mellakkaa yhtä pahaksi.

Vastaavia mellakoita on koettu viime aikoina Pohjois-Englannissa myös Leedsissä ja Burnleyssä. Pohjois-Englannin uusimpien väkivaltaisuuksien katsotaan olevan seurausta äärioikeistolaisten ehdokkaiden hyvästä menestyksestä kesäkuun parlamenttivaaleissa. Britannian 57 miljoonasta asukkaasta noin viisi prosenttia kuuluu etnisiin vähemmistöihin.

Bradfordin 482000 asukkaasta noin 15 prosenttia on pakistanilaista tai bangladeshiläistä alkuperää. Monet heistä ovat kaupungin jo suljettuihin tekstiilitehtaisiin töihin saapuneiden maahanmuuttajien jälkeläisiä. Aasialaisyhteisöjen johtajat ovat vedonneet nuoriin levottomuuksien lopettamiseksi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.