Väinönputkikeitto, täytetyt lohirullat, ruohosipuli-voi-viinikastike ja leipäjuustolla kuorrutetut nauriit 23.6.2000

Kesäkeittiössä vieraina keittiömestarit Matti Hirvasoja ja Jouko Leppänen. Saamme herkurkullisia ruokavihjeitä juhannuksen ruokailuun lappilaiseen tapaan.

Väinönputkikeitto


7dl kuumaa kasvislientä
50g voita
n. 1 dl vehnäjauhoja
125g pieneksihakattua väinönputkea
1-2 dl kermaa suolaa, pippuria

Kuumenna liemi kiehumispisteesen. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä muutama minuutti. Lisää väinönputki ja sekoita hyvin. Kaada kuuma liemi kattilaa samalla sekoittaen. Kypsennä keittoa noin 10 minuuttia ja lisää kuumenettu kerma. Tarjoa keittoa rieskan kera. Halutessasi voit lisätä keittoon esim. poronkieltä tai kylmäsavupaistia.

Täytetyt lohirullat


1,5-2 kg lohifilettä
300g haukifilettä
1 sipuli
150g ryöpättyjä korvasieniä
2 dl kermaa
2 kanamunaa
4 dl valkoviiniä
nippu ruohosipulia ja tilliä
suolaa, mustapippuria

Täyte:


300g puhdistettua haukifileetä
1/2 sipuli
1,5 dl pieneksi hakattua korvasientä tai jotain muuta sientä
2 kanamunan valkuaista
suolaa, pippuria

Aloitetaan täyteen valmistuksella: Hienonna hauki esim. monitoimikoneessa. Laita kalamassa jääkaappiin. Kuori ja pilko sipuli.Valuta kolmeen kertaan ryöpätyt korvasienet ja pilko ne veitsellä aivan hienoksi. Kuullota sienet ja sipuli pannulla. Laita kylmään. Mureketta valmistettaessa raaka-aineiden on oltava ehdottomasti kylmiä. Yhdistä kalamassaan jäähtyneet korvasienet ja sipuli. Lisää kerma ohuena nauhana. Lisää vielä kanamunan valkuaiset ja mausteet. Voit halutessasi paistaa koekakun pannulla, jotta selviää onko maku hyvä.

Rullien valmistus: Leikkaa lohifileen pyrstöpäästä pituussuunnassa n.6-8 cm levyisiä ohuita viipaleita. Aseta 4-5 viipaletta tuorekelmun päälle. Laita kelmu päälle. Taputtele kämmenellä fileeitä varovasti. Ripottele kalan pintaan hieman suolaa ja pippuria. Lisää täytettä lohiviipaleiden päälle ja kääri kelmun avulla rullaksi. Kypsennä rullia foliossa grillä noin 20-30 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Tai asettele rullat voideltuun uunivuokaan 140 C asteeseen noin 35 minuutiksi.

Ruohosipuli-voi-viinikastikt


5dl kallalintä
2dl valkoviiniä
2dl ruohosipulia
1,5dl voita
( suolaa, mustapippuria)

Laita kattilaan kalaliemi ja valkoviini, keitä muutama minuutti. Silppua ruohosipuli ja lisää kattilaan. Jätä osa kastikeen koristeluun. Lisää kylmä kuutioitu voi tehosekoittimessa ta savuvasekoitinta käyttäen. Voit maustaa kastiketta ripauksella suolaa ja mustapippuria halutessasi.

Leipäjuustolla kuorrutetut nauriit


6 kpl pieni kokoista naurista
1 sipuli
2 dl kermaa
200g leipäjuustoa
suolaa, sokeria tai hunajaa
rasvaa paistamiseen

Koverra nauriin sisus perunan kuorimisveitsellä ja hienonna sisus. Pilko sipuli hyvin pieneksi. Paista nauris ja sipuli kevyesti rasvassa. Mausta suolalla ja sokerilla tai hunajalla. Lisää pannulle kermaa ja anna kiehua hetki. Laita täytettä nauriin sisään ja pala leipäjuustoa pälle. Laita nauris folion sisään grillille tai uuniin ylälämmölle. Nauris soveltuu kalan lisäksi hyvin lisäkkeeksi riistalle ja muille liharuuille.

Juhannuksen jälkiruokana voit tarjota muurinpohjalettuja, mansikoita ja kermavaahtoa.

Lue myös:

    Uusimmat