Vain harvalla EU:n sairaanhoitokortti

Euroopassa matkaileva saa kortin avulla saman hoidon kuin paikalliset asukkaat. Asiantuntijan mukaan kortti kannattaisi hankkia, vaikka matkustajalla olisi myös matkavakuutus.

Vain vajaat 350 000 suomalaista on hankkinut itselleen eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Kelan asiantuntijan Sirpa Tuomisen mukaan kortti on tärkeä, sillä sen avulla matkailija saa toisessa EU-maassa ja Sveitsissä hoidon samaan hintaan ja tapaan kuin paikalliset asukkaat. Potilas joutuu maksamaan vain omavastuun.

Asiakkaan tulee esittää kortti hoitopaikassa ja varmistaa, että lääkäri tai sairaala kuuluu maansa sairausvakuutuksen piiriin.

- Kortti kannattaa hankkia siitä huolimatta, että matkustajalla olisi matkavakuutus, suunnittelija Tuominen toteaa.

EU:n 500 miljoonasta kansalaisesta jo miljoonilla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Esimerkiksi jo pari miljoona ruotsalaista on hankkinut kortin.

Kaksi vuotta voimassa olevan ilmaisen kortin saa Kelasta muutamassa viikossa, jos on sairausvakuutettu Suomessa. Ilmainen kortti on ollut saatavilla jo vuodesta 2004.

- Jos matkalle on kiire, Kelan toimistosta saa paperitodistuksen, joka kelpaa yhtä lailla, Tuominen kertoo.

Sairastuminen ja varsinkin yksityinen sairaalahoito voivat tulla ulkomailla varsin hinnakkaiksi. Monissa maissa on yksityislääkäreitä ja -sairaaloita, jotka eivät ole maansa sairausvakuutuksen piirissä. Hoito niissä voi olla todella arvokasta.

Kuitit ja lääkepurkit visusti talteen

Kustannuksia voi periä myös jälkeenpäin, jos on jo joutunut maksamaan täyden hinnan hoitolaskustaan. Yleensä halvemmaksi matkailijalle tulee se, että hakee korvausta Kelasta oleskelumaan lakien mukaan.

Kela selvittää, kuinka paljon korvaus olisi ollut ja maksaa asiakkaalle liikaa perityn rahan. Korvausta ei kannata odotella pikaisesti, sen saaminen yleensä kestää.

Toinen keino on pyytää korvausta Suomen sairausvakuutuslain mukaan. Korvausta ei kuitenkaan makseta kaikesta, kuten sairaalan vuorokausimaksuista tai leikkaussalikustannuksista.

- Jos joutuu lääkäriin tai sairaalaan EU-maissa, niin kaikki kuitit, reseptit ja lääkepakkaukset pitää säilyttää. Esimerkiksi Ranskassa korvausta ei saa ennen kuin on näyttää kaikki lääkepurkkien tarrat, Tuominen kuvailee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat