Vahvista luita osteoporoosia vastaan – poimi vinkit

Vanhetessa luut heikkenevät ja osteoporoosin riski kasvaa. Lue, miten muuten kuin maitoa juomalla luukatoa voi ehkäistä.

Vinkkejä listasi muun muassa Huffington Post -verkkosivusto.

Lähde liikkeelle

Liikunta auttaa pitämään luut vahvoina. Kun tasapaino ja koordinaatiokyky samalla paranevat, vähenee myös kaatumisten ja murtumien todennäköisyys. Kehoa kannattaa haastaa vastusharjoittelulla, jossa hyödynnetään vaikka kuminauhoja, sauvoja tai käsipainoja.

Syö monipuolisesti

Maitotuotteissa on paljon kalsiumia, mutta tätä luita vahvistavaa mineraalia saa muualtakin. Proteiiniakaan ei kannata unohtaa, sillä sen puutos on vanhemmiten yleistä ja saattaa omalta osaltaan lisätä kaatumis- ja sitä kautta murtumavaaraa. Sisällytä ruokavalioosi esimerkiksi parsa- ja lehtikaalia, pähkinöitä ja kalaa.

Ota hyöty irti auringosta

D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään. Ilman sitä luut voivat heiketä ja haurastua. Auringonvalolle altistutaan Suomessa sen verran vähän, että D-vitamiinia on tarpeen syödä myös purkista.

Vähennä limun juontia

Yhdysvaltalaisessa Tuftsin yliopistossa tehdyssä selvityksessä on havaittu, että tavallista tai light-limua kolme kertaa viikossa useiden vuosien ajan juovilla naisilla oli merkittävästi alhaisempi luuntiheys kuin naisilla, jotka joivat limonadeja vain silloin tällöin. Syy saattaa olla juomista löytyvässä fosforihapossa, joka kuluttaa elimistön kalsiumvarastoja. On arveltu, että myös suuret määrät kofeiinia voivat jonkin verran heikentää kalsiumin imeytymistä.

Taustalla voi olla myös se, että kun hörppii koko ajan limua, tulee juoneeksi vähemmän maitoa.

Vähennä suolaa

Suolan määrää omalla lautasella kannattaa tarkkailla, sillä ruoasta saatava natrium lisää kalsiumin eritystä ja voi siten altistaa osteoporoosille. Japanilaisessa selvityksessä havaittiin runsaasti natriumia nauttivien iäkkäiden naisten saavan luunmurtumia neljä kertaa todennäköisemmin kuin muut. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suolan saantisuositus on enintään viisi grammaa päivässä.

Lähteet: Huffingtonpost.com, Mayoclinic.org, Tohtori.fi, Tule-tietopankki.fi, Terveyskirjasto.fi, Terveysverkko.fi, Ukkinstituutti.fi, Sciencedaily.com

Lue myös:

    Uusimmat