Mainos

Väestökato kuihduttaa maalaiskunnat

Lähes kolmessa sadassa suomalaisessa kunnassa kuolleisuus ylittää syntyvyyden. Tutkijoiden mukaan kuntien syntyvyyttä ei saada enää kasvuun.

Lähes kolmessa sadassa suomalaisessa kunnassa kuolleisuus on ylittänyt pysyvästi syntyvyyden.Väestötieteilijän mukaan näissä kunnissa syntyvyyttä ei saada nousemaan millään.

Suomessa, sen maakunnissa elää toistaiseksi Euroopan kolmanneksi nuorin väestö, mutta runsaan 20 vuoden kuluttua Euroopan kolmanneksi vanhin väestö. Tilanne vaatiikin pikaisia toimia. - Kunnanvaltuutetut ja muut luottamus- ja virkamiehet ovat erittäin suuressa vastuussa ja nyt pitäisi ymmärtää kääntää katse tulevaisuuteen, eikä elää menneisyydessä, alue-ja kuntaministeri Martti Korhonen muistuttaa.

Näissä Manner-Suomen kunnissa synnytään vähiten ja kuollaan asukaslukuun suhteutettuna eniten. Eikä tilanne Uudenmaan maalaiskunnissakaan ole kovin hyvä. Pitkäntähtäimen ennuste on vähäväkisimmille, Velkuaa ja Hailuotoa lukuun ottamatta, hyvin huono. Sen sijaan Uudellamalla puolet pikkukunnista saa pientä toivoa muuttoliikkeestä.

- Vaikka syntyvyys nousisi kaksinkertaiseksi- silloin muuten olisimme esiteollisessa tilanteessa -niin silti se ei muuttaisi näiden kuntien asemaa, väestötieteen professori Kari Pitkänen Helsingin yliopistosta kertoo.

Suomalaisista kunnista peräti 167 on sellaista, joissa syntyy korkeintaan 30 lasta. Tulevaisuudessa tämä tulee johtamaan väestökatoon.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 03.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.