Mainos

Väärien raajojen leikkaukset harvinaisia

Väärien raajojen tai nivelten leikkaukset ovat potilasvakuutuskeskuksen mukaan harvinaisia. Asia nousi esille Iltalehden uutisoitua miehestä, jolta leikattiin vahingossa väärä polvi. Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikön Reima Palosen mukaan tämänkaltaiset tapaukset ovat erittäin valitettavia yksittäistapauksia. Niitä ei pitäisi sattua missään olosuhteissa.

- Tällaiset tapaukset joissa on leikattu väärä raaja tai nivel ovat erittäin harvinaisia, mutta kuulostavat toki julkisuuteen päästessään raflaavilta.

Potilasvakuutuskeskus korvaa vuosittain noin 2300 potilasvahinkoa. Niistä puolet on leikkausvirheistä aiheutuvia vahingonkorvauksia. Leikkausvirheistä puolet koskee nimenomaan ortopediaa, eli luu- ja tukielinleikkauksia. Useimmat korvaustapaukset koskevat leikkauksen teknistä suorittamista, eikä niinkään huolimattomuudesta johtuvia virheitä.

- Tyypillisimmät leikkauskorvaukset maksetaan esimerkiksi kun tekoniveltä ei saada leikkauksessa oikeaan asentoon tai murtumaa tarpeeksi hyvin kasattua, korvauspäällikkö Palonen sanoo.

- Leikkauksissa on otettu viime vuonna käyttöön tällainen lentokoneista tuttu tarkistuslista-ajattelu, jotta virheiltä vältyttäisiin.

Leikkausvirheistä maksetut korvaukset harkitaan joka kerta tapauskohtaisesti. Palosen mukaan keskimääräinen Potilasvakuutuskeskuksen maksama korvaussumma on noin 10 000 euroa.

- Tätä on kuitenkin hankala yleistää, sillä jokainen tapaus on niin erilainen. Summa nousee huomattavasti, mikäli hoitovirheestä aiheutuu esimerkiksi pysyvää tai pitkäaikaista työkyvyttömyyttä.

Nilkan sijasta meinattiin leikata polvi

Leikkaukseen mennessä kannattaa pitää silmät mahdollisimman pitkään auki. Nilkkaleikkaukseen menossa olleelta Jukka Tontilta meinattiin leikata vahingossa nilkan sijaan polvi. Tontti oli kuitenkin leikkauslääkityksestä huolimatta vielä sen verran tajuissaan, että ymmärsi kyseenalaistaa hoitajan toimet:

- Siinä oli jo leikkausta varten lääkitys annettu, mutta huomasin kun hoitaja piirteli tussilla polveen. Ihmettelin että aika kaukaa aiotaan nilkkaa leikata kun kerran polvesta mennään sisään. Hoitaja katseli tarkemmin papereitaan, vapisi vähän aikaa ja piirsi uudet merkinnät nilkkaan, Tontti kertoo.

Kyseessä lienee ollut inhimillinen erehdys, sillä vieressä ollut potilas oli menossa polvileikkaukseen. Tontti oli hetkeä aiemmin jutellut polvipotilaan kanssa.

- Kai se hoitaja oli jo etukäteen lukenut papereita ja erehtynyt henkilöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.