Mainos

Vaarallista ripulitautia Pohjanmaalla

Seitsemän leikki- ja kouluikäistä lasta on sairastunut harvinaiseen EHEC-kolibakteerin aiheuttamaan ripulitautiin Pohjanmaalla. Tauti voi olla myös vaarallinen. Ensimmäiset kaksi tapausta havaittiin runsas viikko sitten ja loput viisi lasta tuotiin Etelä-Pohjanmaan keskussairaalaan Seinäjoelle hoidettaviksi torstaina. Taudin oireita ovat kuume ja verinen ripuli.

Ylilääkäri Ulla Kaski Etelä-Pohjanmaan keskussairaalasta kertoo, että kuusi EHEC-kolibakteerin aiheuttamista ripulitautitapauksista on lieviä. Heidän kohdallaan asia hoituu parissa päivässä. Yksi tapauksista on kuitenkin vakavampi. Potilas onkin siirretty hoidettavaksi Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan.

Vakavammat tapaukset ovat Kasken mukaan harvinaisia, sillä vain noin yksi sadasta sairastuu vakavasti. Pahimmin ripulitauti koettelee lapsia ja vanhuksia. Aikuiset sairastavat taudin lievempänä. Mikäli joku nyt tuntee sairastavansa ripulitautia, niin on syytä hakeutua terveyskeskukseen, jossa lievissäkin tapauksissa on otettu ja otetaan ulosteviljelyt.

-Varmuudella on vaikea sanoa, mistä kolibakteerin aiheuttama ripulitauti on lähtöisin, ylilääkäri Kaski toteaa.

Aiemmat tapaukset ulkomailta

Nautakarjassa esiintyy kyseistä bakteeria, joka saattaa siis levitä huonosti kypsennettyjen nautakarjatuotteiden välityksellä. Mahdollisia lähteitä ovat lisäksi pastöroimaton maito ja leikkeleet.
-Näinhän ripulitaudit yleisesti leviävät näin kesällä, Kaski huomauttaa.

Enterohemorraaginen E. Coli-bakteeri aiheuttaa ripulia, joka voi olla veristä. Toisinaan tauti voi vaurioittaa myös munuaisia, ja silloin tarvitaan dialyysihoitoa.

Nyt havaitut tautitapaukset ovat kahden kunnan alueelta, Alavudelta ja Kurikasta. Kansanterveyslaitos selvittelee valtakunnallisesti, onko tapauksilla mitään yhteistä nimittäjää. Kuntien välinen etäisyys on viitisenkymmentä kilometriä. EHEC-kolibakteerin aiheuttama ripulitauti on esiintynyt Suomessa viime vuoden aikana vain yksittäisinä tapauksina. Aiemmat tartunnat ovat olleet peräisin ulkomailta.

Keväällä kaksi Kanarian saarilla lomaillutta suomalaislasta sairastui bakteerin aiheuttamaan ripuliin. Kolibakteeri aiheutti Japanissa viime vuonna laajan epidemian, johon liittyi myös kuolemantapauksia.

Ulkomailla todetut EHEC-bakteerin synnyttämät epidemiat on liitetty huonosti kypsennettyihin hampurilaispihveihin. Tavanomainen hygienia riittää normaalisti kotona estämään tartunnan leviämisen edelleen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.