Mainos

Vaarallisesta nettiviruksesta uusia versioita

I love you -nimellä liikkeelle lähteneestä viruksesta olemassa jo ainakin viisi uutta versiota. Tietokoneisiin leviää iloveyou-sähköpostiviestin lisäksi myös joke ja susitikim -nimisiä virusviestejä. Uusin versio on nimeltään Mother's Day.

Virukset sisältävät eri nimellä saman tuhoavan liitteen kuin eilen löydetty iloveyou-viesti. Vieraat viestit kannattaa tuhota koneeltaan, ja viruksentorjuntaohjelma kannattaa päivittää. Rakkauskirje-virus aiheuttaa tuhoa Microsoft Windows-käyttöjärjestelmässa ja leviää Microsoft Outlook-sähköpostiohjelman välityksellä.

Iloveyou-virusta on luonnehdittu kaikkien aikojen nopeimmin levinneeksi tietokonevirukseksi, joka on onnistunut tunkeutumaan paitsi mediataloihin myös muun muassa parlamenttehin, yliopistojen ja sairaaloiden tietokoneisiin ja Yhdysvaltain Pentagonin tietokoneohjelmiin. Suomessa virus on levinnyt lähes kaikkiin suuryrityksiin, mm. Helsingin pörssin tietokonejärjestelmään.

Yhdysvaltalaiset tietokoneasiantuntijat varoittivat jo eilen, että Rakkauskirje-virus saattaa muuttaa nimeään, jotta se hämäisi tietokoneenkäyttäjiä avaamaan itsensä. Asiantuntijat kehottavat ihmisiä nopeasti päivittämään koneidensa viruksentorjuntaohjelmat, sillä Rakkauskirje-virus voi muuntautua vielä useammankin nimiseksi lähipäivien aikana.

Jos vbs-tiedostotarkennin ei ole Windows-oletusmääritysten takia näkyvissä, viestin vastaanottaja voi luulla liitettä tavalliseksi TXT-tekstitiedostoksi. Jos hän avaa tiedoston, virus leviää Microsoft Outlookin (jos se on asennettuna) kautta kaikille osoitehakemistossa oleville vastaanottajille - mukaan lukien yritysten ja organisaatioiden jopa tuhansia osoitteita sisältävät hakemistot.

Koska osoitehakemistoissa on yleensä erilaisia ryhmäosoitteistoja, yritykseen päässyt VBS/LoveLetter leviää ensimmäisen vastaanottajan kautta nopeasti koko organisaatioon. Seuraava liitetiedoston avaaja levittää viruksen omiin osoitteisiinsa ja niin edelleen, mikä ylikuormittaa sähköpalvelimen nopeasti.

VBS/LoveLetter -virus on kirjoitettu VBScript-kielellä. VBScript-ohjelmat toimivat oletusmääritysten mukaan vain Windows 98- ja 2000 -käyttöjärjestelmissä, mutta tartuntavaarassa ovat myös sellaiset Windows 95- ja NT 4 -koneet, joissa on käytössä Microsoft Internet Explorerin versio 5.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.